Körberajongja a világ az iPhone 4-et

Vágólapra másolva!
Steve Jobs jött, látott, és szokás szerint győzött is. A hetekkel korábban kiszivárgott formatervű iPhone 4-et és a rajta futó iOS operációs rendszert úgy tudta bemutatni az Apple vezetője, hogy tapsvihar fogadja még az ismert részleteket is.
Vágólapra másolva!

Hiába szivárgott ki a WWDC konferencia előtt majdnem minden lényeges információ a következő generációs iPhone-ról, Steve Jobsnak mégis sikerült lenyűgöznie hallgatóságát. A Wired magazin nagyfelbontású fotókban mutatta be az új készüléket. A Gizmodo fotóin még formátlannak, kitalálatlannak ható kütyü furcsaságai helyre kerültek a Jobs beszéd után. A telefon borításának folytonossági hiányai antennákat rejtenek, a feltűnően elhelyezett csavarok mostanra mintha belesimulnának a dizájnba, a világ elkezdett megbarátkozni a szokatlanul szögletesre vett iPhone-al.

A Wired újságírói kipróbálhatták a megnyitó utolsó pillanataiban bemutatott videochat funkciót, a Facetime-ot is. A Moscone központ leterhelt wifi hálózatán hosszas tesztre nem volt lehetőségük, ám a rövid próba alapján a felhasználóra néző, kisebb felbontású kamera elégnek bizonyult a csevegéshez. Hasonlóan jó véleménnyel voltak a kütyübloggerek a hátlapi kameráról is, ami a beszámolók szerint egy profi fényképezőgéppel is vetekszik.

Forrás: Wired
Jó minőségű kamera került a telefon elejére is (fotó: Wired)

Steve Jobs képernyőre vonatkozó állításait az Engadget kütyüblog is górcső alá vette. Az Apple vezetője nem csak azt jelentette be, hogy az új okostelefonba az iPhone 3GS-énél négyszer nagyobb felbontású kijelző került, hanem azt is, hogy a retina kijelzőnek nevezett panel felbontása valamivel nagyobb még annál is, amit az emberi szem érzékelni képes. A Retina Display négyzethüvelykenként 326 képpontot jelenít meg, szemünk azonban csak 300 pixel körüli sűrűséget érzékel.

Forrás: Engadget
Mára már elavultnak tűnik az iPhone 3GS kijelzője (fotó: Engadget)

Az Engadget nem csak az előző iPhone csúcsmodell mellé rakta oda az IPS technológiát használó iPhone 4-et, hanem a HTC AMOLED technológiás EVO 4G készüléke mellett is lefotózták a telefont. A képeken remekül látszik, hogy Jobs nem ámítota a WWDC konferencia résztvevőit, a retina kijelző előnyei nem kell csak a készüléket kézbe véve derülnek ki, a fotókon is látszik a különbség. Kérdés, igazuk lesz-e azoknak, akik szerint ezen a képminőségen már nem fárasztja a szemet a hosszabb szövegek olvasása sem.

Android és iOS: nincs vége a harcnak

A remek funkciókkal megpakolt iOS és az iPhone 4 bemutatása nem zárta le a mobiltelefonos operációs rendszerek és okostelefonok harcát. A Gartnert piackutató cég szerint az Apple rendszere jelenleg a harmadik a népszerűségi listán a Blackberry és a Nokia Symbian rendszere után. Az iPhone-ok piaci részesedése 15 százalék, a Google Androidja pedig a piac közel egytizedét birtokolja.

Fotó: Vámosi Gergo [origo]
Oda kell tenniük magukat az androidos gyártóknak

Az elemzők szerint az androidos készülékek megszorongathatják az iPhone-t. "Ezek a telefonok többek egy egyszerű iPhone klónnál" - nyilatkozta Adam Leach, az Ovum vezető elemzője a BBC-nek. Nagy a kockázata annak, hogy a nagyobb szabadságot kínáló kütyük vonzóbbá válnak, mint az Apple által ellenőrzött tartalmakkal teli iPhone - ehhez csak az kell, hogy az Android összevethetően jó felhasználói és fejlesztői élményt nyújtson.

Más elemzők szerint a tegnapi iOS bejelentéssel az Apple lemosta versenytársait, és ismét óriási lemaradást kell behoznia a többi gyártónak. "Ha piacra kerül [az iPhone 4], ez lesz a legjobb okostelefon a piacon. Legalább egy év előnyt biztosít az Apple-nek, ha nem többet" - nyilatkozta a New York Times-nak Tim Bajarin, a Creative Strategies elemzője.

Több néznivaló van az i-kütyükre

A két mobil operációs rendszer közti különbségeket a Wired kütyüblogja, a Gadgetlab is megpróbálta összefoglalni. A felsorolt technológiai jellemzőket nézve úgy tűnhet, hogy a listán több a hasonlóság, mint az eltérés. Ha attól eltekintünk attól, hogy a 2.2-es verziótól az androidos készülékek képesek leszenek wifin megosztani a mobilnetes kapcsolatukat, valamint hogy az Androidra telepíthető Flash Player, akkor a két rendszer közel ugyanazt tudja.


Mobilon is elérhető lesz az iBooks könyvesbolt

A megvásárolható, letölthető tartalmak terén viszont már egyértelmű, hogy az iOS vezet. Az App Store-ban négyszer több program található, mint az Android Marketen. Az Apple saját iTunes Store-jából hamarosan már könyveket is lehet vásárolni, amiket az összes iOS-t futtató készülékre felmásol a kliensprogram. Zenében pedig hagyományosan erősebbek voltak az i-kütyük, mint bármelyik versenytárs, ez nem változott az évek során.

Újra figyelni kell a forgalomszámlálót

Az iPhone 4-gyel kapcsolatos egyetlen komoly kérdést a Mashable nevű webes témákkal foglalkozó blog vetette fel. Az AT&T amerikai mobilszolgáltató pár hete jelentette be, hogy az iPhone-hoz járó korlátlan mobilcsomagokat megszüntetik, helyettük forgalmi korlátos megoldásokat vezetnek be. A WWDC-n bemutatott iPad és iPhone alkalmazások, köztük a film streaminget ígérő Netflix vagy az Apple által kiszolgált iAd rendszer interaktív hirdetései biztosan komoly adatforgalmat fognak generálni. Ugyanez a kérdés merül fel az iPhone 4-gyel rögzített és a készüléken meg is szerkesztett HD-felbontású videók feltöltésével kapcsolatban is.

A technológiai blog azt is hozzátette, hogy a változás csak a korlátlan csomagokhoz szokott amerikai vásárlókat lepheti meg. A világ többi részén élő okostelefon-tulajdonosoknak eddig is tisztában kellett lenniük azzal, hogy körülbelül mennyit neteztek egy hónapban. Az AT&T-nél kapható legdrágább csomag havi két gigabájtnyi adatforgalmat tartalmaz, amihez tíz dollárért lehet további gigabájtokat vásárolni