Ingyenszoftver: szuper Flash és gyors böngésző

Vágólapra másolva!
Töltse le az új Flash Playert, a böngészőben megnyitott webes videókat sokkal szebben játssza le a korábbi verzióknál. Az új browserre vágyók egy esélyt adhatnak a Safari 5-nek, a többieket fotóeffektező segédprogrammal, lövöldözős játékokkal hétvégi letöltésajánlónkban.
Vágólapra másolva!

A pénteken megjelent új Flash legfontosabb extrája, hogy kihasználja a grafikus kártya videogyorsító képességeit, ezáltal a honlapokba ágyazott videók gyengébb teljesítményű számítógépen sem szaggatnak, még HD-felbontásban sem. Ez annak köszönhető, hogy a videogyorsítás révén a grafikus kártya tehermentesíti a processzort, így a lejátszás folyamatos lesz. A Flash jelenleg az Nvidia GeForce és Ion lapkákat, az AMD Radeon HD és a Broadcom Crystal HD kártyáit, illetve az Intel négyezres sorozatú integrált grafikus kártyáit támogatja, ezeken tudja aktiválni a hardveres gyorsítást.

Próbáink során a 10-es Flashhez képest a lejátszás valóban folyamatosabb lett egy Intel lapkás notebookon. A 10.1-es verziót elvileg az előzőre is rá lehet telepíteni, de ha az új kiadás telepítése nem sikerülne, érdemes előbb eltávolítani a régit, és utána installálni az újat az Adobe honlapjáról. Sajtóhírek szerint a Mac számítógépeken egyelőre az új verzióval sem működik a grafikus gyorsítás.

Safari 5

Forrás: [origo]
Innen töltheti le a Safari 5-öt (31 megabájt)

A héten új kiadással rukkolt elő az Apple is saját böngészőjéből. A Safari 5-ös verziója leginkább sebességbeli újításokat kínál. Az Apple szerint az alapjául szolgáló Nitro motor továbbfejlesztett változata mintegy 30 százalékkal gyorsabb működést biztosít a weboldalak döntő többségén megtalálható Javascript-kódok futtatása esetén.

A Safari 5 leglátványosabb újítása egy Reader nevű funkció, ami a különböző weboldalak, hírportálok cikkeinek kényelmes olvasásában nyújt segítséget. Bekapcsolni az oldal betöltődését követően lehet, amikor a címsorban megjelenik egy Reader feliratú gomb. Ha erre klikkelünk, a cikk tartalma reklámok, menüpontok és egyéb zavaró tényezők nélkül, fehér alapon felnagyított fekete betűtípussal jelenik meg a képernyőn. A cikkek mellett megjelenő gombokon keresztül a szövegeket - ugyancsak a zavaró extrák nélkül - ki is lehet nyomtatni, vagy e-mailben meg lehet osztani az ismerősökkel. Ha valaki csak eme funkció miatt nem szeretne átállni a Safarira, annak érdemes kipróbálnia a Firefox böngészőhöz régóta elérhető, Readability nevű plugint, amellyel akár az [origo] cikkei is kényelmesen olvashatók - mint a premiert követően kiderült, a Safari hasonló funkciója is ezen alapul.

Cheatbook júniusi kiadás

Forrás: [origo]
Innen töltheti le a játékcsalás-gyűjteményt (3 megabájt)

A játékprogramokban lévő csalások előhívására alkalmas kódokat, mentett állások letöltésését kínáló CheatBook.de oldal netkapcsolat nélkül is böngészhető adatbázisa, melynek legfrissebb, júniusi kiadása 188 darab új PC-s, és 58 konzolos csalást tartalmaz.

Fotosketcher

Forrás: [origo]
Innen töltheti le a FotoSketchert (3,9 megabájt)

A FotoSketcher egy olyan ingyenes segédprogram, amellyel művészi effektusokat alkalmazhatunk digitális fényképeken meglehetősen egyszerű módon. Erre akkor lehet szükség, ha például valakinek egy bekeretezet képet ajándékoznánk, és saját magunk szeretnénk kinyomtatni az ehhez felhasznált fotót. Többek közt fekete-fehér vagy színes ceruzarajz, akvarell festék, emellett a színhatásokat is szabályozni lehet a programban.

Hydorah

http://vimeo.com/moogaloop.swf?clip_id=7066986&server=vimeo.com&show_title=1&show_byline=1&show_portrait=0&color=&fullscreen=1
Időnként történnek csodák, ilyen volt például, hogy egy Locomalito nevű spanyol programozó feltámasztotta a játéktermi hangulatú űrhajós-lövöldözős játékokat. A Hydorah című programot a játékos egy gyengén felszerelt űrvadásszal kezdi, ami egyedüliként védelmezi az űrlények által támadott Földet. A gamer az ellenségeket elpusztítva fejlesztheti arzenálját, hajtóműveit, elég azonban csak egy ellenséges lövedékbe belefutni, hogy újra kelljen kezdeni a gyűjtögetést. A gamer dolgát tovább nehezíti, hogy a pályák tele vannak a szokványos ellenfeleknél jóval erősebb főellenségekkel, akik minden létező fegyverrel a játékos hajójára tüzelnek.
A Hydorah nem csak pixeles megjelenítésében és nagyon egyszerű kezelhetőségében idézi meg a régi idők játéktermi játékait. Azzal is a tűnt időkre emlékeztet, hogy iszonyatosan nehéz előrejutni a pályákon. A játékban nincsenek egyszerűsítési lehetőségek, nincsenek egy lövésnél többet bíró pajzsok, az ellenfelek többen vanak, és erősebbek, mint a játékos. Igazi gamernek való kihívás ez.