Monopolvád az Apple ellen

Vágólapra másolva!
Az amerikai versenyfelügyelet szerepét is betöltő Szövetségi Kereskedelmi Bizottság (FTC) vizsgálatot indít az Apple-lel szemben azért, hogy fényt derítsen rá, az amerikai gyártó visszaél-e a mobilszoftverek piacán szerzett domináns pozíciójával vagy sem.
Vágólapra másolva!

Az FTC azt követően indított vizsgálatot az Apple-lel szemben, hogy a cég szigorította annak módját, ahogy online mobilszoftver-üzletébe, az App Store-ba bekerülhetnek külső fejlesztők programjai. A vállalat ugyanis nemrég kitiltotta okostelefonjairól és az azzal azonos platformot használó eszközökről a Google AdMob és más mobiltelefonos hirdetési hálózatokat, korábban pedig az Adobe cég számítógépeken elterjedt Flash technológiáját száműzte.

Az FTC vizsgálatával azt akarja kideríteni, hogy az Apple népszerű App Store-ját valóban arra használta-e fel, hogy hátrányos helyzetbe hozza riválisait. A vállalat a Flash mellett a Novell cég MonoTouch nevű fejlesztői eszközének használatát is megtiltotta az iPhone-ra fejlesztők számára. Az univerzális fejlesztőeszközök használatával a külsős cégek úgy hozhatnak létre mobiltelefonos alkalmazásokat, hogy azok ne csak az Apple termékein, hanem más gyártók készülékein is fussanak, vagy legalábbis aránylag egyszerűen át lehessen alakítani azokat. Az FTC emellett egy másik ügyben is vizsgálódik: a tajvani HTC ugyanis azzal vádolja az amerikai céget, hogy megsértette öt, okostelefonokkal kapcsolatos szabadalmát, az amerikai igazsságügyi tárca pedig az iTunes online zenebolt árazási gyakorlata kapcsán vizsgálódik az Apple háza táján.