Két dollárért lehet majd jogtiszta zenét venni YouTube-videókhoz

Vágólapra másolva!
A FriendlyMusic nevű zeneboltban a videomegosztó felhasználói jogtiszta aláfestő zenéket vásárolhatnak majd a feltöltött klipjeikhez, amiket így garantáltan nem töröltethetnek a szerzői jogvédők.
Vágólapra másolva!

Június 29-én kedden indul el a Rumblefish nevű, zenelicenceléssel foglalkozó cég YouTube-ra szabott szolgáltatása, amelyen keresztül 35 ezer, kimondottan videók zenei aláfestéséhez kiválasztott szám lesz elérhető, egyenként 1,99 dolláros áron. A vállalkozás elindítását a YouTube-ot üzemeltető Google is támogatja a New York Times szerint, mivel az üzemeltetők a zenekiadók folyamatos, perekkel való fenyegetőzésének hatására kénytelenek folyamatos ellenőrzés alatt tartani a felhasználók által feltöltött klipeket.

Sokan azzal a kellemetlenséggel kellett, hogy szembesüljenek, hogy a videomegosztó elnémította a feltöltött klipjeiket, és a cég folyamatosan fejleszti azt a technológiát, amivel a rendszerébe bekerülő jogsértő tartalmakat próbálja meg kiszűrni.

A zeneszámok a FriendlyMusic-on keresztül kétszer annyiba kerülnek majd, mint amit az amerikai zenevásárlók az Apple iTunes zeneboltban megszokhattak, de ezért cserébe közzétehetik és az igényeiknek megfelelően a klipek alá vághatják azokat. A YouTube-os zenebolt a legnagyobb zenekiadók választékából állította össze az erre a célra legmegfelelőbbnek ítélt zeneszámokat, amelyeket a számok hangulata alapján is lehet majd keresni.

Kérdés, hogy a felhasználók mennyire fogadják majd lelkesen a magasabb árat és azt, hogy a kezük még így is meg van kötve ahhoz képest, mintha a saját zenetárukból válogatnának. Az ugyan tény, hogy az otthoni videóikat a netre töltögető felhasználók számára nem járható út a zenei jogkezelés hagyományos módja - ehhez meg kellene találni a kiadót és minden egyes zeneszámról meg kell egyezni vele -, de a FriendlyMusic valószínűleg inkább a zeneipar által mint tetten érhető főellenséget, a YouTube-ot menti meg a további perektől.

Egy héttel ezelőtt a Music Televisiont is üzemeltető Viacom egymilliárd dolláros kártérítési összeget tartalmazó keresetét utasította vissza a bíróság arra hivatkozva, hogy a YouTube a jogtulajdonosok kérésére eltávolítja a kifogásolt tartalmakat, és mindaz, amit a felperes kifogásolt, a szájt üzemeltetőjének engedélye nélkül került fel. Ha azonban szétnézünk a videomegosztón, látható, hogy az ellenőrzés közel nem tökéletes, és a felhasználók lelkesen töltenek fel mindenféle zenét annak ellenére, hogy maga a YouTube már 2007 óta kínál ingyenes aláfestő zenéket a klipekhez az AudioSwap nevű szolgáltatáson keresztül.