Az új Windows Live Messengerrel diszkréten távol lehet tartani az idegesítő ismerősöket anélkül, hogy megsértenénk őket, közösségi funkciói pedig a barátkozásban segítenek. Saját magát is képes beállítani és extra kényelmes fotóküldést biztosít az új Live Mail levelezőprogram. A Photo Gallery képkezelője már felismeri az arcokat, a Movie Maker kezelése pedig egyszerűbb lett az Office-tól örökölt szalagmenüvel. Kipróbáltuk a Microsoft vadonatúj ingyenszoftvereinek béta verzióit.

A Windows Live Essentials márkajelzés alatt a Microsoft különböző ingyenes segédprogramokat kínál. Ezek legújabb verziói egyelőre nem végleges, csak Wave 4 jelzésű béta tesztverzióban érhetők el, és magyar verziójuk sem létezik. Sajnos az XP-s felhasználóknak le kell mondaniuk az új verziókról, ezek ugyanis csak Vista és Windows 7 alatt működnek. A Live-os alkalmazások közös telepítővel rendelkeznek, ez automatikusan letölti és installálja a kiválasztott alkalmazásokat, amelyeket most bemutatunk.

Összenőve a haverokkal

Olvasóink szavazatai alapján messze a legnépszerűbb csevegőprogram idehaza a Live Messenger. Nos, aki a Microsoft csevegőprogramját favorizálja, a hétvégén szerzett tapasztalataink alapján az új verziót szeretni fogja - de csak akkor, ha fogékony az újításokra, és nem kap idegbajt attól, ha néhány menüpont máshová került.

A legfontosabb újítás, hogy az új Messenger kétféle nézetet is kínál, melyek között a jobb felső sarokban lévő négyszögletes ikonnal lehet váltogatni. Az egyik a jól ismert kontaktlistát tartalmazza, a másik - lent látható - viszont egy nagyobb, teljes képernyős nézetre optimalizált ablak, amelyben az ismerősök közösségi oldalakon nemrég publikált bejegyzéseit, fotóit és videóit lehet átböngészni, vagy kommentárt fűzni ezekhez.

Forrás: [origo]
Az új Messenger teljes képernyős módban
Innen töltheti le a béta verziójú, angol nyelvű Live-programok telepítőjét

Az új Messengerrel ugyanis már a Facebook és MySpace-fiókhoz is csatlakozni lehet, sajnos valamiért a Twitter kimaradt a támogatott szolgáltatások közül, talán nem ítélték elég populárisnak, felhasználóbarátnak Redmondban. Ezek használatához a telepítéskor meg lehet adni a közösségi oldalon használt felhasználói nevet és jelszót, ezt követően az ismerősök státuszfrissítései közvetlenül a programból elérhetővé válnak. Ha valaki utólag szeretné aktiválni a Facebook-kapcsolatot, a jobb alsósarokban lévő ikonokon keresztül teheti azt meg.

Természetesen nem csak mások beírásait lehet átböngészni, a Messenger ablakának tetején elérhető státszuszfrissítő felületbe gépelt szövegeket, linkeket is el lehet küldeni a közösségi oldalakra anélkül, hogy azokat meg kellene nyitni a böngészőben. Ha kimondottan egy ismerős friss bejegyzéseit akarjuk megnézni, a nevére kell kattintani az egér jobb gombjával, és a "View social updates" pontot kiválasztani.

Diszkrét távolságtartás

Persze a Facebook integrálása nem világújdonság, ezt több rivális chatprogram is tudja már, az új Messenger azonban egy praktikus újdonságot is kínál. Az ismerősöket eddig is csoportba lehetett rendezni, mostantól azonban akár azt is be lehet állítani, hogy egy-egy csoport tagjai számára offline-nak, vagyis kijelentkezettnek látszódjunk, de mindez egyedi felhasználónként is kiválasztható az "Appear offline to this person" opció, amely a felhasználó vagy csoport nevére a jobb gombbal kattintva felugró menüben érhető el.

Forrás: [origo]
A Messenger jól ismert kontaktlistája

Mindez sokkal diszkrétebb eljárás, mintha törölnénk vagy blokkolnánk valakit, de sokszor bizony szükség lehet a rejtőzködés lehetőségére: vagy azért, hogy munka közben ne küldözgessenek a haverok vicces linkeket, vagy azért, hogy hétvégén egyik kollégának se jusson eszébe munkával kapcsolatos kérdésekkel zaklatnia minket. Hasonló funkciókat kínál a Facebook saját chatje is, így időszerű volt e szolgáltatás bevezetése a Microsoftnak is. Ehhez hasonlóan rég vált szolgáltatás volt az is, hogy lehetséges legyen egyetlen ablakban több felhasználóval történő eszmecserét is nyomon követni, az aktuális csevegőpartnert a megfelelő fülre kattintva kiválasztva. Ez eddig csak egy ingyenes bővítménnyel volt elérhető a Messengerhez, pedig az összes riválisába rég beépítették már.