Politikusokról is gyűjthettek adatot a Google autói

Vágólapra másolva!
Egy civil szervezet szerint a Google Street View szolgáltatásának panorámaképeit rögzítő autói az amerikai kongresszus tagjairól is gyűjthettek személyes adatokat, ami nemzetbiztonsági kockázatokat is felvet.
Vágólapra másolva!

Mint arról korábban beszámoltunk, tavasszal a német adatvédelmi hatóságok vizsgálatai nyomán derült fény arra, hogy a Google Térkép oldalán elérhető Street View utcai panorámaképeket rögzítő autók - a keresőcég szerint véletlenségből - a közelben lévő, nyílt wifihálózatok adatait is rögzítette. Emellett a lehallgatott adatcsomagok közt szöveges információk, e-mailek részletei, képek, illetve éppen nézett honlapok címei is megtalálhatók.

A Consumer Watchdog (CW) nevű fogyasztóvédelmi szervezet szerint e tevékenység során az amerikai kongresszus tagjairól is gyűjthetett adatokat a cég 2006-tól idén tavaszig. A szervezet egyébként a wifis malőrt minden idők egyik legnagyobb amerikai lehallgatási botrányának tartja - írja a BBC. Munkatársai egy kísérletet végeztek el annak megállapíása céljából, hogy a wifis adatgyűjtés milyen veszélyeket rejt. Ennek során a Street View autókkal azonos útvonalakat jártak be, és a titkosítást nem használó, szabadon hozzáférhető vezeték nélküli hálózatok adatait rögzítették.

Vizsgálataikból kiderül, hogy a Street View felvételeket rögzítő járművek számos magas rangú politikus otthona előtt elhaladtak, és adatokat gyűjtöttek. Példaként hozták fel Jane Harmant, a képviselőház belbiztonsággal foglalkozó albizottságának elnökét, akinek otthonában nyitott hálózat működött, így a Google tőle is szerezhetett személyes információkat. Rajta kívül még négy olyan kongresszusi képviselőt találtak, akinek otthonában nem védett wifihálózat működött, azaz potenciálisan áldozatul eshettek a Google tevékenységének.

Ugyanakkor egy másik iparági szervezet, a CCIA (Computer & Computer Communications Industry Association) elnöke szerint viszont a Consumer Watchdog vizsgálata nem a megfelelő problémára világít rá. A politikusok nem megfelelően védett hálózatait ugyanis bárki manipulálhatja, aki a közelben tartózkodik, nem csak a Google. A keresőcégtől a német adatvédelmi hatóságok bekérték a wifihálózatokról begyűjtött adatokat, de azokat a Google egyelőre nem bocsátotta rendelkezésükre.