Kalóz-netszolgáltatót indítanának Svédországban

Vágólapra másolva!
A Pirate Bay letöltőoldal üzemeltetését is átvevő svéd Kalózpárt, a Piratpartiet felhasználói számára teljes anonimitást biztosító internetszolgáltatás beindítását tervezi.
Vágólapra másolva!

A svéd Kalózpárt nemrég azért vette át a Pirate Bay nevű népszerű letöltőoldal üzemeltetését, mert a szájt internetszolgáltatóját bírói végzés kötelezte arra, hogy a továbbiakban is sávszélességet biztosítson az oldalnak. Az internetes fájlcserét támogató, európai parlamenti képviselőkkel is rendelkező svéd Kalózpárt képviselőinek mentelmi joga mentette meg az ismert letöltőoldalt a leállástól.

A párt most újabb stratégiai lépésre szánta el magát: saját internetszolgáltatást akar beindítani Pirate ISP néven otthoni felhasználók számára. A tervek szerint a szolgáltatás keretében teljes anonimitást biztosítanak majd az ügyfelek számára, azaz ha mondjuk egy ügyfelüket illegális fájlcserélésen érnek, annak adatait nem fogják kiadni a hatóságoknak, vagy például helyi és külföldi jogvédő szervezeteknek.

A kalóz-netszolgáltatás üzemeltetését a ViaEuropa nevű társaság végzi majd, amely a Pirate Bay IPREDator nevű internet-anonimizáló szolgáltatását is működteti - számolt be a TorrentFreak.

A szolgáltatás tesztüzemét Lund városában kezdték meg a héten mintegy száz háztartás bevonásával. Az elsőként kitűzött cél az, hogy a város internetpiacán 5 százalékos részesedést érjenek el, ezt követően más településenek is elérhetővé akarják tenni a Pirate ISP-t. Ez utóbbira várhatóan már nyár végén sor kerülhet.