Legális feltörni az iPhone-t Amerikában

2010.07.27. 10:46

Az USA szerzői jogi hivatala szerint az okostelefonokat fel lehet törni akár azért, hogy a felhasználó szolgáltatót váltson, akár azért, hogy bármilyen szoftver telepíthessen rá, aminek főleg az iPhone-tulajdonosok örülhetnek.

Az amerikai szerzői jogi szabályozásért felelős hivatal, a Copyright Office úgy módosította a digitális szerzői jogi törvényt (Digital Millenium Copyright Act, vagyis DMCA), hogy az ezen túl lehetővé teszi a felhasználók számára az okostelefonok feltörését és szolgáltatófüggetlenítését is - írja az ABC News hírportálja. A Kongresszusi Könyvtárhoz tartozó kormányzati szerv szerint a felhasználóknak joguk van megváltoztatni a készülékek eredeti funkcionalitását, hogy bármilyen legálisan megszerzett szoftvert futtatni tudjanak rajta.

Az új szabályozás főleg az iPhone-tulajdonosokat érinti. Az Apple okostelefonjának megjelenését követően a külső fejlesztések is az illegálisan feltört készülékeken indultak el. A gyártó csak ennek hatására fogadta el, hogy a felhasználók szeretnének külső alkalmazásokat használni a telefonon, és 2008-ban hozta létre saját szoftverboltját, és tette lehetővé hivatalosan is a külső fejlesztést.

Az Apple azonban nem enged bármilyen alkalmazást vagy szoftverfrissítést a készülékeire, így sok újítás vagy hivatalosan letiltott megoldás továbbra is csak a feltört készülékeken terjed. Az amerikai iPhone-ozók azért is háborognak, mert a telefont csak egyetlen szolgáltató, a rendszeresen hálózati problémákkal küszködő AT&T forgalmazza az országban, de a DMCA módosítása azt is lehetővé teszi, hogy szolgáltatót váltsanak a készülékek függetlenítésével.

Az Elecronic Frontier Foundation szerint több mint egymillió felhasználó használja feltörve a készülékét. A feltört, vagyis jailbreakelt telefonokat eddig az Apple hivatalos szoftverfrissítései használhatatlanná tették. Az Apple szóvivője egyelőre csak annyit mondott a Wall Street Journalnak, hogy az iPhone feltörése rossz hatással lehet a felhasználói élményre, instabillá teheti a telefon működését, és érvénytelenítheti a garanciát is. A cég még nem közölte, hogy a jövőben hogyan jár el az iPhone-hackerekkel szemben.

KAPCSOLÓDÓ CIKK