Mobilneten kivételezne az adatokkal a Verizon és a Google

2010.08.10. 11:02

Vezetékes interneten nem tartja elfogadhatónak az internetforgalom jellegétől függő priorizálását, mobilinternetes szolgáltatások esetében azonban indokolt lehet ennek bevezetése - jelentette be a Verizon amerikai telekommunikációs szolgáltató és a Google.

A két társaságról a New York Times azt írta, hogy tárgyalásokat folytat egymással arról, hogy a keresőcég szolgáltatásainak jobb minőségű igénybevételének eléréséhez a Verizon az ezek felé irányuló internetes forgalmat előnyben részesítené ügyfeleinél.

A két vállalat ezt később cáfolta - mondván, hasonló lépések a világháló semleges működését fenyegetnék -, hétfőn azonban közös közleményben nyilatkoztak az internetes adatforgalom kezelésével vonatkozó irányelveiket. Ezek alapján a vállalatok úgy gondolják, hogy az internetszolgáltatók számára nem szabad lehetővé tenni azt, hogy az otthoni felhasználók vezetékes kapcsolatai esetében egyes internetes tartalmakat blokkoljanak, elérésüket lassítsák, vagy a kiemelt minőségű elérésért külön pénzt kérjenek. 

Ugyanakkor a Google és az USA második legynagyobb szolgáltatójának számító Verizon indokoltnak tartja a netforgalom priorizálását mobilinternetes kapcsolatok esetében, e technológia használatakor ugyanis a felhasználók eltérő lefedettséget és sávszélességet használhatnak tartózkodási helyüktől függően. Ezen kívül a két vállalat egy kiskaput is hagyna a vezetékes internetszolgáltatások terén: elképzeléseik szerint olyan prémium szolgáltatásokért, mint a dedikált kapcsolatokat használó orvosi megfigyelés vagy az intelligens házak vezérlőrendszerei, felszámíthatnának extra díjat az internetszolgáltatok.

A fenti elképzelések egyelőre csupán javaslatok, de a társaságok azt remélik, hogy az alapját képezik majd azoknak a jogszabályoknak, melyet a Kongresszus, és a magyar ORTT amerikai megfelelőjének számító FCC tervez kidolgozni a hálózat semlegességének biztosítása végett. Ezekkel a szabályokkal akarják biztosítani, hogy az amerikai internetszolgáltatók ne tehessenek különbséget partnereik szolgáltatásainak előnyére, és a rivális szolgáltatások hátrányára.