Még idén elindul a Street View a németeknél

Vágólapra másolva!
A korábbinál szigorúbb adatvédelmi feltételeknek megfelelő módon, de a tervek szerint még az év vége előtt elérhetők lesznek húsz német város utcáinak virtuális panorámái a Google Térképen.
Vágólapra másolva!

A német adatvédelmi hatóságok azzal a feltétellel engedélyezték a Street View szolgáltatás beindítását, hogy a Google még annak nyilvános elérhetővé tételét megelőzően tegye lehetővé helyi lakosok számára, hogy letilthassák a saját otthonukról készült felvételek publikálását. Az erre szolgáló felület a jövő héttől lesz elérhető kizárólag a Google német honlapján négy héten át - más országban ugyanis még nem kértek hasonló szolgáltatást a keresőjéről ismert cégtől.

Az előzetes letilthatósággal sem elégedettek az adatvédők

Helyi adatvédelmi szervezetek azonban még ezzel a megoldással sem elégedettek, mert úgy vélik, sokan éppen nyári szabadságukat töltik, ezért a rendelkezésre álló négy hét alatt nem lesz módjuk előzetesen letiltani a házaikról készült utcafotók publikálását. Emellett a hamburgi adatvédelmi biztos amiatt is kritizálta a Google-t, hogy az nem hajlandó telefonos forródrótot létesíteni a szolgáltatás működésével kapcsolatos felhasználói kérdések megválaszolására.

A cégnek egyébként nem csak az online, hanem a hagyományos postai levélben vagy faxon érkező kéréseket is fel kell dolgoznia, hogy azok is kérhessék a házukról készült felvételek törlését, akiknek nincs internet-elérésük. Az ilyen kérelem benyújtására szolgáló dokumentumsablont eddig több ezren töltötték le a német fogyasztóvédelmi minisztérium honlapjáról. A tervek szerint novemberben lesznek elérhetők a Street View virtuális panorámák húsz német város, köztük Berlin, München, Frankfurt, Hambug és Köln utcáiról - számolt be az AP hírügynökség.

Wifis adatok miatt indultak vizsgálatok

Németországban még tavasszal állították le a Google panorámafotóit rögzítő kamerás autóit, miután az adatvédelmi hatóságok vizsgálataiból kiderül, hogy a járműveka védelmet nem tartalmazó, nyilvános wifihálózatok műszaki paramétereit is rögzítik. A vállalat szerint ez a funkció véletlenségből került bele a felvételek készítéséhez használt szoftverbe, az illegális adatgyűjtés miatt azonban több országban vizsgálat indult a cég ellen, kedden például a cég Szöuli képviseletén tartott házkutatást ennek kapcsán a dél-koreai rendőrség.