India le akarja hallgatni a Google-t és a Skype-ot

Vágólapra másolva!
Az indiai kormány a Blackberry mobilokat gyártó cég után hamarosan az internettelefonos szolgáltatásokat működtető Google és Skype cégektől is azt kéri majd, hogy tegye lehetővé, hogy az ország hatóságai lehallgathassák a rendszereiken keresztüli hívásokat, ha erre szükség van.
Vágólapra másolva!

A Financial Times beszámolója szerint az indiai kormány a Blackberry mobilokat gyártó kanadai Research in Motion cégnek augusztus 31-éig adott határidőt arra, hogy tegye lehetővé a helyi hatóságok számára, hogy mobiltelefonjain zajló titkosított e-mailes és chates kommunikációt indokolt esetben lehallgathassák. Ha ezt a cég nem valósítja meg, az országban elérhetetlenné teszik szolgáltatásait.

Az üzleti lap nem hivatalos forrásból úgy értesült, hogy az indiai kormány hamarosan hasonló kéréssel áll majd elő a Google és Skype, valamint más internettelefonos szolgáltatást működtető cégekkel szemben is. Ezeknél a társaságoknál a kormány ugyancsak azt kívánja elérni, hogy tegye lehetővé a hatóságok számára a kommunikáció monitorozását és lehallgatását. Az indiai kormányzat ezen igényét a terrorizmus elleni harccal indokolja: 2008-ban Mumbaiban egy 166 áldozatot követelő terrortámadást hajtottak végre. A hírszerzés szerint a terroristák gyakran használják az internetes szolgáltatásokat a merényletek megtervezéséhez és végrehajtásához is.