"Nem tetszik"-gomb terjeszt kártevőt a Facebookon

Vágólapra másolva!
"Dislike", vagyis "Nem tetszik" gomb feltelepülését ígéri az üzenőfalra egy új, Facebookon terjedő kártevő, amely rendkívül gyorsan terjed a közösségi oldal felhasználói körében.
Vágólapra másolva!

Az angol nyelvű átverésről a Sophos nevű biztonsági szoftvereket fejlesztő cég számolt be. A cég szerint a csalárd alkalmazás két eltérő szövegű üzenetben terjed a közösségi oldalon:

Sophos

("Töltse le a hivatalos Nem tetszik gombot most")

Forrás: [origo]
("Végre van Nem tetszik gombom, így tudom majd jelezni, ha nem tetszik a sok marhaság, amit írtok, lol!!")

Ezt az üzenetet a kártékony alkalmazás minden olyan felhasználó üzenőfalára kiírja az adott netező nevében, aki telepítette azt adatlapjára, hogy annak ismerőseit is megpróbálja átverni. Az alkalmazás, ha telepítik, olyan jogosultságokat kér magának, amely lehetővé teszi készítője számára, hogy a felhasználók nevében különböző spam üzeneteket publikáljon azok üzenőfalaira. Ezen kívül telepítését követően egy olyan online kérdőiv kitöltését is felajánlja a felhasználóknak, amelyekért a készítők jutalékot kapnak. Zárásképpen az alkalmazás valóban átirányítja a felhasználókat egy olyan Facebook-bővítmény oldalára, amely egy "Nem tetszik"-gombbal egészíti ki a Facebook felületét.

Graham Cluley, a Sophos szakértője szerint a felhasználóknak nem szabadna gyanúsnak tűnő alkalmazások linkjeire kattintaniuk még akkor sem, ha az ismerőstől érkezik. Cluley úgy véli, sokan teljesen ismeretlen személyek által készített alkalmazások számára hozzáférést adnak minden adatukhoz.

Forrás: [origo]
Így fest a rosszindulatú alkalmazás oldala

A Facebookon nem létezik hivatalos "Nem tetszik" gomb, az egyes hozzászólásokat, fotókat csak "lájkolni" lehet a tetszik (like) gombra kattintva. Ugyanakkor léteznek olyan nem csalásokhoz használt alkalmazások - például a magyar Not-like.com -, amelyek "Nem tetszik" gombbal bővítik a funkciókat, ezeket a negatív véleményeket azonban csak azok a felhasználók láthatják, akik maguk is telepítik ugyanazt applikációt.