Lebegő város, csernobili lövölde és Star Wars a gamescom újdonságai között

Vágólapra másolva!
Véget ért a gamescom játékipari szakkiállítás, mely az idei évben a világ legnépszerűbb, leglátogatottabb játékszakmai eseményévé vált. A legtöbb kiadó időzített valamilyen nagyszabásúnak szánt bejelentést a kiállításra, ezek közül gyűjtöttük össze a legfontosabbakat.
Vágólapra másolva!

Az idei gamescomon harminchárom ország ötszáz kiállítójának játékait, illetve számítógépes és konzolos kiegészítőit több mint kétszázötvennégyezer látogató nézte meg, próbálta ki Kölnben a kiállítás négy napja alatt. Az összes nagyobb játékkiadó és fejlesztő részt vett az eseményen, és számos jól ismert sorozat újabb epizódját mutatták be, illetve friss információkat adtak közre korábban már bejelentett játékok kapcsán.

Resistance 3

A Resistance a Sony PlayStation 3 konzoljának egyik legsikeresebb sorozata, a kiváló első részt követő, gyengébbre sikeredett második epizódot 2008-ban adták ki. Már 2009-ben felmerült, hogy az Insomniac csapata dolgozik a folytatáson, amellyel bizonyítani szeretnék, hogy nem csak a véletlennek köszönhető az első rész sikere. Most már hivatalos: valamikor 2011-ben érkezik a folytatás, amely továbbra is az alternatív 1950-es években, Nagy-Britanniában játszódik, ahol maréknyi ellenálló próbál helytállni a Chimera nevű bolygóról érkező földönkívüliek inváziója során.

S.T.A.L.K.E.R. 2

Készül a posztapokaliptikus, Csernobilban játszódó lövölde folytatása, jelentette be az ukrán GSC Game World. Az első epizódból, illetve a két, különálló kiegészítőből eddig több mint négymillió példányt értékesítettek, annak ellenére, hogy az első epizód rekordhosszúságú fejlesztése, illetve a játékban maradt hibák tömkelege miatt a rajongók nagy része csalódott a végeredményben. A folytatáshoz teljesen új technológiát fejlesztett ki a csapat, mely a multiplatform fejlesztést is támogatja, így várhatóan a PC platfom mellett Xbox 360, és esetleg PlayStation 3 változat is napvilágot láthat majd a 2012-re tervezett megjelenéskor.

Heroes of Might and Magic VI

A Ubisoft egy magyar stúdióra, az Exigo, illetve a Warhammer: Mark of Chaos című játékokkal ismertté vált Black Hole Entertainmentre bízta a legújabb, csakis PC-n megjelenő Heroes of Might and Magic-epizód fejlesztését. A hatodik rész, amely négyszáz évvel az előző epizód előtt játszódik, a hagyományoknak megfelelően körökre osztott stratégia lesz, a szokásos tennivalók - mint például a kastélyépítés, zsákmányszerzés - mellett szerepjátékos elemekkel, és a hírnév rendszer bevezetésével árnyalják a jól ismert játékmenetet. A játékos által meghozott döntések, és a cselekedetek hatással lesznek az elismertségére, illetve meghatározzák viszonyát a történet fontosabb szereplőivel.

Darkspore

Már a bejelentésekor is nyilvánvaló volt, hogy a Spore-sorozat újabb epizódja a várakozásokkal ellentétben nem csak egyfajta kiegészítés, hanem teljesen új irányvonalat követő epizód lesz. Most már egyértelmű, hogy a fejlesztők a Diablo-szériát szeretnék követni a folytatással, így a Darkspore leginkább a sötét tónusú pályák felfedezéséről, a játszható karakterek képességeinek fejlesztéséről, és persze a megszámlálhatatlan mennyiségű ellenfél likvidálásáról szól majd. A szerepjátékelemek leginkább a páncélok, illetve a felvehető testrészek fejlesztésében merülnek ki, illetve ez a lehetőség köti majd össze némileg az első és a második Spore játékot. Egyedül, vagy három társsal együtt, kooperatív módban is neki lehet vágni a kalandoknak a 2011 februárjában, kizárólag PC-n megjelenő játékban.

Star Wars: The Old Republic

A kevésbé népszerű, egyre inkább elnéptelenedő Galaxies után újabb Star Wars MMORPG készül, melyen ezúttal a Mass Effect-szériával hatalmas sikereket elért Bioware dolgozik. A csakis PC-n megjelenő, online játszható szerepjáték erősen történetközpontú, a gamerek számtalan helyzetben morális döntéseket kell meghozzanak, melyek hatással lesznek a történet alakulására. Korábban bejelentették, hogy az összes játszható karakter - a Mass Effect-sorozatban megismert módon - rendelkezhet egy űrhajóval is a játékban, de a gamescom során kiderült, ezeket a járműveket nem csupán bolygóközi utazásokra lehet felhasználni, de a segítségükkel parázs űrcsatákban is részt lehet majd venni.

Age of Empires Online

A Microsoft bejelentette, hogy készül az első online játszható Age of Empires-epizód, melyet ráadásul ingyenesen letölthető, és játszható formában tárnak a PC-s játékosok elé. Az új rész különlegessége, hogy a játékos által kiválasztott, és folyamatosan fejlesztett civilizáció saját életet él akkor is, amikor a gamer éppen nem csatlakozik a szerverekhez. A saját birodalmaikat építő stratégák hadüzenetet küldhetnek egymásnak, de akár kereskedhetnek, vagy éppen szövetséget is köthetnek egymással, hogy közösen építsenek fel egy még hatalmasabb, még nagyobb befolyást elérő birodalmat. A béta tesztre máris jelentkezni lehet a www.ageofempiresonline.com oldalon.

Crysis 2

A Crytek nem tudta tartani az idén őszre tervezett megjelenési időpontot, még a gamescom előtt bejelentették, hogy csak 2011. március 25-én érkezik a sci-fi lövölde rég várt folytatása. A kölni kiállítás alkalmával az eddig titkosan kezelt többjátékos módokról adtak közre néhány információt. Kiderült, a játékosok számára speciális képességeket biztosító Nanosuit személyre szabható formában jelenik meg a Crysis 2 többszereplős módjaiban, a különböző modulok beszerelésével például gyorsabb tárcserére, vagy éppen az ellenfelek könnyebb észlelésére is képessé válnak a gamerek. A fejlesztők két játéktípust, a Crash Site és a Team Instant Action elnevezésű módokat mutatták be, az előbbiben két csapat küzd egy űrhajóról kilőtt kabinok birtoklásáért, az utóbbiban szimplán a lehető legtöbb pontszám elérésére kell törekedni, ehhez a csapattagoknak minél több ellenfelet kell likvidálni.

BioShock Infinite

Nagy meglepetést okozott, hogy a nagy sikerű, kultikussá vált BioShock fejlesztői nem kaptak bizalmat a második epizód elkészítéséhez. A gamescom során az Irrational Games képviselői elárulták: úgy érezték, mindent elmondtak Rapture vízalatti világáról, amit szerettek volna, éppen ezért egy teljesen új világ megalkotásába fogtak egy szimpla folytatás készítése helyett. A BioShock Infinite az első BioShock-epizód előtt, 1912-ben játszódik, egy Columbia nevű városban, mely Amerika felett lebeg. Vagyis ott lebegett, amíg egy nap minden egyes lakosával együtt egyik pillanatról a másikra el nem tűnik. A játék Booker DeWitt nevű főhősét egy titokzatos ember keresi meg, és azt állítja, tudja, hogy hova tűnt a város, és hajlandó felfedni a titkot, ha a főszereplő megígéri, hogy segít neki megtalálni, és kimenteni egy Elizabeth nevű lányt, aki a többi lakóval együtt az eltűnt városban rekedt. A BioShock Infinite minden fontosabb platformon, valamikor 2012-ben jelenik meg.