Megtalálták a kutyákat folyóba dobáló kislányt

Vágólapra másolva!
Az állatkínzáson felháborodott netezők egy ártatlan német nőt is belekevertek az ügybe, de végül kiderült, hogy tényleg egy fiatalkorú bosnyák lány dobált élő kiskutyákat a vízbe a világszerte felháborodást keltő videón. A lányt az elsők között büntethetik meg Bosznia-Hercegovinában állatkínzásért.
Vágólapra másolva!

Az SRNA boszniai hírügynökség szerint állatvédő csoportok jelzései alapján sikerült megtalálni a tettest egy fiatalkorú lány személyében a közép-boszniai Bugojno városban, akit a jelentés szerint a nagymamája kérte fel a háromnapos kutyakölykök elpusztítására. A hírügynökség ezzel igazolta mindazt, amit a videó miatt felháborodott internetes fórumozók maguk is állítottak. Az 55 másodperces videó, amin az látható, ahogy a lány újszülött kölyökkutyákat dobál egy gyors sodrású folyóba, augusztus 31-én kedden vált ismertté világszerte (Lásd: Újabb állatkínzós videó sokkolja a netezőket, 2010. augusztus 31.), és mint arról beszámoltunk, a témával foglalkozó fórumozók már akkor egy boszniai elkövetőre gyanakodtak a gyors online nyomozás eredményeként.

Nem sokkal az eredeti után egy állítólagos bocsánatkérő videó is megjelent, amiben ugyanazok a részletek szerepeltek, mint amiket most bosnyák hírügynökség közölt. A felvételen magyarázatként még annyi szerepelt, hogy a lány és bátyja, aki a felvételt készítette, nem talált jobb megoldást a beteg kutyakölykök elpusztítására, ezért dobálták őket a folyóba. A botrány kirobbanása után a lány bátyja ugyanezzel magyarázta a felvételt egy horvát fórumon, itt akadtak a nyomára először a netezők, hogy azután a Facebookon és más közösségi oldalakon tízezrek követeljék a kézre kerítését.

A népharag mást is utolért

Az eredeti videót kísérő megjegyzésekben viszont valaki tévesen egy 18 éves bajorországi nő adatait adta meg elkövetőként, aki emiatt gyalázkodó és fenyegető telefonhívások sokaságát kapta szerte a világból. Arról nem érkeztek híradások, hogy a valódi elkövetőt végül utolérték-e az internetezők, de tartani lehet tőle, hogy ha igen, akkor hasonló zaklatásnak van kitéve. Az állatvédők először a horvát, majd a bosnyák hatóságoknál tettek bejelentést az eset miatt (a lány ugyanis horvát nyelven szólalt meg a felvételen).

A boszniai hatóságok eljárást indítottak a bugojnói lány ellen, akit a nemrégiben elfogadott állatvédelmi törvény alapján akár 5000 eurós (majdnem másfélmillió forintos) bírsággal is sújthatnak. Megbüntetése újdonság lenne a balkáni országban, ahol eddig mélységes közöny kísérte az állatokkal való megszokott kegyetlen bánásmódot. A felvételen jól látszik, hogy maga a lány sem fogta fel tettének súlyát, ami egybevág a neki tulajdonított bocsánatkérésben szereplő magyarázattal. Emiatt a nézők és a róla szóló híradások jelentős része egyenesen zavarodottnak, vagy elmebetegnek titulálta.