Playstation kalózokkal harcol a Sony

Vágólapra másolva!
A Sony minden igyekezete ellenére a felhasználók kezébe jutott a Playstation 3 másolásvédelmét feltörő program. A cég egy szoftverfrissítéssel és perekkel válaszolt a kalózoknak.
Vágólapra másolva!

Vége azoknak az időknek, amikor a Sony Playstation 3 játékai másolhatatlanok voltak a felhasználók számára. Az első fizetős kalózeszközök után megjelentek a játékok másolását lehetővé tevő ingyenes eszközök is. A Sony harcolni kénytelen a rendszerbe bejutott kalózokkal.

A PSGrove néven közzétett első törés csak az amatőr fejlesztők által létrehozott (homebrew), a Sony által nem ellenőrzött szoftverek futtatását tette lehetővé. A kódot letöltő hackerek azonban hamarosan átalakították a programot úgy, hogy kalóz játékok elindítására is alkalmassá tegye a játékkonzolt. "Az volt a célunk, hogy lehetővé tegyük, hogy bárki bármit futtasson az általa megvásárolt konzolon, függetlenül attól, hogy a fejlesztő fizetett-e licencdíjat a Sonynak vagy sem" - mondta a PSGrove csapat vezetője.

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]

A PS3 védelme bírta a legtovább a hackerek próbálkozásait

A Sony által tervezett védelmi rendszer példásan teljesített. A legújabb Playstation 2006 végén jelent meg, azaz a hackereknek közel négy évük volt a feltörni a rendszert. A kalózjátékok futtatását lehetővé tevő kiegészítők csak idén augusztusban jelentek meg, igaz most rögtön mindenki által elérhető formában.

A Sony pereket indított az Egyesült Államokban, Hollandiában és Ausztráliában a kalózkodást segítő PSJailbreak USB eszközt árusítók ellen. Az utóbbi két helyen sikerült is betiltani a kütyük árusítását. Az ingyenesen elérhető törés terjedését azonban várhatóan nem tudják megállítani a Sony ügyvédei.

A konzol gyártója végül egy rendszerfrissítés kiadásával hárította el a kalózok jelnentette fenyegetést. A Playstation szoftverének 3.42-es verziója befoltozza azokat a réseket, amik lehetővé tették az ingyenes és a fizetős törés működését. A frissítést minden játékosnak telepítenie kell, aki szeretne online megütközni barátaival, mert a régebbi verziókkal nem működik már a Playstation Network és a készülékhez kapcsolódó online játékbolt.