Az Apple is rájött, hogy nem egyedül hallgatunk zenét

Vágólapra másolva!
Milliók vették birtokba szinte azonnal, de mivel még kiforratlan, az első lelkesedés után kong az ürességtől az Apple újonnan elindított zenei közösségi szolgáltatása. Az eredeti elképzelés szerint a Ping arra lenne jó, hogy megmutassuk ismerőseinknek, mit hallgatunk szívesen, és zenéket is tudna ajánlani, de a készítői szemmel láthatóan nem tudták ellesni az ebben legjobb online szolgáltatás, a LastFM trükkjeit.
Vágólapra másolva!

Régen kazettákat másoltunk át egymásnak, de a zenehallgatás ilyetén közösségi jellege a digitális formátumok megjelenésével sem tűnt el, csak átalakult: a szalagok és mix-cd-k helyett manapság mp3 fájlokat, és YouTube-klipek linkjeit küldözgetik egymásnak az emberek.

Van még mit javítani az Apple zenei közösségi oldalán

Látván, hogy milyen népszerűek a Facebookon és a hasonló szájtokon megosztott zenék, a világ legnagyobb online zeneboltját üzemeltető Apple is előrukkolt egy saját megoldással, ami a Ping nevet viseli. A iTunes szoftverekbe épített, egyelőre csak az USA-ban elérhető közösségi szolgáltatás külcsínre nagyon jól fest, a cégre jellemző gondossággal készült el, néhány nap alatt egymillió felhasználóra tett szert, holott működése egyelőre messze nem tökéletes.

Forrás: [origo]
Csak a megvett számok jelennek meg a Pingben

Az amerikai felhasználók beszámolóiból kiderül, hogy az Apple egyelőre nem használja fel az iTunes zenebolt vásárlási statisztikáit a felhasználóknak tetsző dalok ajánlására, a metál és a klasszikus zene rajongóinak egyaránt U2-t és Lady Gagát javasol megvásárlásra. Ennél sokkal nagyobb probléma az, hogy a Pingben csak az - itthonról nem elérhető - iTunes boltban megvett zenéket lehet kommentálni vagy mások figyelmébe ajánlani, márpedig az nem valószínű, hogy csak ilyeneket hallgatunk az iTunes lejátszójában - hiába van egy adott dal beolvasva egy eredeti CD-ről, azt a rendszer nem veszi figyelembe, ahogy az előadók honlapjairól letöltött zenéket sem. Természetesen az ennél kevésbé legálisan beszerzett mp3-gyűjtemény darabjaira vonatkozóan sem lehet információkat megosztani.

Jelentősen nehezíti a Ping használatát, hogy oldalait nem lehet elérni hagyományos böngészőből, sem okostelefonról (kivéve az iPhone-t): a közösségi szolgáltatás ugyanis csak az iTunes 10-ben, illetve annak mobilos változatában található meg - aki nem használja ezt a szoftvert, nem találkozik vele.

Forrás: [origo]
Sztárok is használják a Pinget - állítja az Apple

Sok felhasználót már a regisztráció során felbosszantott az Apple: új profil létrehozásakor ki kell választani a kedvenc zenei stílusokat, ám az eleve nem túl bőséges listából csupán hármat lehet bejelölni. A Ping kategóriáiból sok minden hiányzik is, így például az indie és a punk, van viszont filmzene és a "fitnesz" stílus is kiválasztható.


Így mixel az iTunes Geniusa

A Ping sajátos korlátozásainak ismeretében nem meglepő, hogy az oldal csak azokban az országokban indult el, ahol lehet albumokat venni az iTunes zeneboltból (hazánk nem tartozik ezek közé). Felhasználói szerint egyelőre kong az ürességtől, a dalokhoz elvétve írnak sms-hosszúságú megjegyzéseket a netezők.

Az iTunes dj-je is késve érkezett

Az Apple korábban is hajlamos volt kizárólag a hatalmas amerikai piacra fókuszálni, amikor újabb szolgáltatásokat jelentett be. Ezt jól példázza, hogy a Genius elnevezésű iTunes-funkció, amely automatikusan állít össze hangulatában egységes mixeket, sokáig nem volt elérhető azokban az országokban, ahol a cég zeneboltját még nem indították el.

Az iTunes integrált mixkészítőjében most sincs sok köszönet, próbáink során a szoftverbe húzott dalok nagy részéből nem tudott egyveleget generálni. Mire a Genius végzett az összes szám felismerésével, már fel tudott nekünk ajánlani négy kategóriát, amiből folyamatosan tud mixet készíteni. Mivel az electronica, progresszív house, blues és alternatív zenék mellett - ezeket találta meg a Genius - számtalan más stílusú zenét is tartalmazott a listánk, nem találtuk igazán használhatónak a szolgáltatást.

Ismeretlen kedvenceket rejt a Last.fm

Nem az Apple volt az első cég, aki rájött, hogy a zenehallgatás nem szükségszerűen passzív tevékenység. A Magyarországról csak havidíj ellenében elérhető Last.fm nevű interaktív netrádiós szolgáltatás felhasználói számára már öt éve elérhető egy olyan programmodul (az úgynevezett audioscrobbler), amelynek segítségével a szájt adatbázisába továbbíthatják az általuk meghallgatott zenéket.

Forrás: [origo]
Ismeretlen zenéket is ajánl a Last.fm rendszere

A Last.fm weboldalán, illetve saját kliensprogramjában - valamint néhány egyéb médialejátszó szoftverhez kiadott pluginban - emellett "lájk" és "unlájk" gomb is megtalálható, ezekre kattintva jelezheti a felhasználó, hogy melyik dal tetszett neki, és melyik az, amelyet soha többé nem akar hallani. Miért jó ez? Mert a szolgáltatás néhány nap használatot követően megtanulja használója ízlését. Ez azt jelenti, hogy egy bizonyos idejű használatot, avagy szorgalmas lájkolást követően leginkább olyan zenéket fog lejátszani, amelyek biztosan tetszeni fognak, mert a statisztikákból következtetni zenei ízlésünkre. Ez egyébként igen jó módszer arra is, hogy új zenéket fedezzünk fel.

Forrás: [origo]
Részletes statisztikát kapunk a kedvenc előadóinkról, számainkról

A Last.fm emellett személyre szabott koncertajánlóval is szolgál látogatóinak, de érdekes statisztikákat is le lehet kérni saját zenehallgatási szokásaink mellett akár egy-egy ország zenei trendjeiről, vagy egy előadó népszerűségének alakulásáról is.

Internetes hifire vágyunk

Az emberek ma még nem internetképes hifitornyon hallgatják kedvenc dalaikat, de az online funkciók hamarosan beférkőznek az összes otthoni zenelejátszó eszközbe, ahogy egyes tévékben már meg is jelentek. A mobiltelefonokon eleve adott a világháló elérésének a lehetősége, de az iPod Touch és a hasonló hordozható lejátszók is képesek például wifin kapcsolódni a hálózatra.

Jelentős ugrást jelent majd, amikor egy átlagos otthoni hifitoronyról is el lehet érni egy internetes zenei adatbázis tartalmát, hiszen az jóval változatosabb élmény ígér akár egy több száz cédéből álló otthoni gyűjteménynél is. Valószínűleg nem kell már sokáig várni arra, hogy az egyszerű otthoni lejátszókon is lehessen lájkolni vagy éppen blokkolni egy előadót, így a szoftverek, webszájtok tökéletes otthoni dj-ként funkcionálhatnak majd. Ennek a trendnek lett ma még bicebóca követője az Apple a Ping elindításával - ahhoz azonban, hogy labdába rúghasson a Last.fm és társai mellett, valószínűleg ki kell lépnie az iTunes szoftver és annak zenei kínálata gyártotta rácsok mögül.