Huszonöt éves a Super Mario

Vágólapra másolva!
A Nintendo legismertebb videojátéka, és annak főhőse, a bajuszos olasz-amerikai vízvezeték-szerelő 25 évvel ezelőtt indult hódító útjára, noha a Mario-figura eredetije ennél egy kicsit öregebb.
Vágólapra másolva!

A japán videojáték-gyártó 2010. szeptember 13-án ünnepli Super Mario 25. születésnapját. A cég ezen napon adta ki 1985-ben az első Super Mario Bros. játékot, amiben az azóta világhíressé vált figurával és testvérével, Luigival kellett kalandozni a Gombakirályságban.

Mario figuráját eredetileg az 1981-es Donkey Konghoz alkotta meg Shigeru Miyamoto, a Nintendo legendás játéktervezője. A játékban egy óriási gorillával harcoló Jumpman azért viselt túlméretezett sapkát, kesztyűt és bajuszt, mert a kor technikai színvonalán így lehetett látványos figurát készíteni az erre rendelkezésre álló néhány pixelből.

Az 1985-ben átkeresztelt karakter és a vele készült játékok olyan sikeresek lettek, hogy a cég kabalafigurájává vált, és 200 különböző szoftver készült vele mindenféle műfajban az eredeti platformjátéktól kezdve az autóversenyen át a puzzle-ig, amelyekből több mint 240 millió példány kelt el világszerte. A Daily Telegraph szerint ezzel Mario népszerűbb, mint Mickey Mouse, és az talán már kevésbé meglepő, hogy jóval többet hozott a konyhára a Nintedónak, mint napjaink legfelkapottabb franchise-sztárja, Harry Potter.

http://videa.hu/flvplayer.swf?v=KfKBzU1qLRCVh5Nx
Egy kis Super Mario-történelem a Nintendótól

A Nintendo egy ma induló tévéreklámmal emlékezik meg az évfordulóról, október 21-én pedig egy limitált példányszámú gyűjteményes kiadást jelentetnek meg, amiben a tervezés kulisszatitkait felfedő füzet mellett az eddig kiadott Super Mario Bros platformjátékok szerepelnek majd.