A Google Me szembeszáll a Facebookkal

Vágólapra másolva!
Nem újabb, önálló közösségi oldalt tervez beindítani a Google, hanem meglévő szolgáltatásait - elsősorban a webkeresési, videómegosztási és térképező oldalakat - látja el közösségi funkciókkal idén ősztől.
Vágólapra másolva!

Erről Eric Schmidt, a keresőcég elnök-vezérigazgatója beszélt kedden újságírók egy csoportja előtt: nyilatkozata szerint nem egy különálló közösségi szolgáltatást indít be a Google, inkább egy közösségi "réteget" ad hozzá meglévő szolgáltatásaihoz, melyek között várhatóan ott lesz a YouTube, a kereső és a Térképek. A vezérigazgató nem említett konkrét terméknevet, de korábbi hírek szerint a szolgáltatás neve valószínűleg Google Me lesz.

A tervek szerint a Google fő szolgáltatásait veszik alapul, melyekhez közösségi funkciókat adnak: a Wall Street Journal értesülése szerint olyasmikre kell gondolni, mint például a YouTube-tól értesítést kaphatunk, ha egy adott videót sok ismerősünk néz meg. A Google vezetője úgy véli, ez teljesen magától értetődő folytatása a korábban megkezdett irányvonalnak, hiszen ha a felhasználók beleegyezésével a cég rendszerei hozzáférnek az ismerősök adatbázisához, a korábbinál hatékonyabb javaslatokat tudnak tenni a szolgáltatásaik, és akár a keresések eredményei is hatékonyabbak lesznek.

A társaság egyébként a nyáron jelentette be, hogy Wave nevű, kísérleti közösségi szolgáltatását az év végén bezárja, mivel azt alig használják. Ugyanakkor az alapját képező technológiákat más termékekbe beépíti a Google. A cég kísérleti projektként 2004-ben indult Orkut nevű közösségi oldalát Indiában és Brazíliában igen sokan használják, máshol azonban nem lett népszerű.