Fifikás böngészővel harcol a netért a Microsoft

Vágólapra másolva!
Egyszerű, brutálisan hatékony eszközökkel próbálja visszahódítani a felhasználókat az Internet Explorer 9. A Microsoft új böngészője minden más browsert megszégyenítően gyors, és a Chrome-hoz hasonlóan átlátható lett. 
Vágólapra másolva!

"Az emberek böngészés közben nem kíváncsiak a böngészőre. A Windowst sem azért indítják el, hogy futtassák az operációs rendszert, hanem mert programokat akarnak használni" - foglalta össze a frissen bejelentett Internet Explorer 9 béta lényegét Dean Hachamovitch, a Microsoft böngészőjét fejlesztő csapat vezetője a San Francisco-i Concourse Exhibition Centerben, ahol a vállalat szerdán mutatta be a böngészőpiac kétharmadát lefedő Internet Explorer legújabb változatát.

Ezt a felismerést követte az Internet Explorert fejlesztő csapat, amikor a szoftvert megtisztította az összes felesleges elemtől. A kilences Explorer új ruhája leginkább a Chrome-ra emlékeztet: a menüket elbujtatták két ikon alá, a fülek felkerültek a címsor mögé, a keresőmezőnek pedig egyszerűen nyoma veszett - hogy még több hely maradjon a weboldalaknak.

Forrás: Microsoft
Sokan ott ragadtak a bemutatón az új Explorer előtt

A Tálcára költözhetnek az internetes oldalak

Az Internet Explorer új kezelőfelülete inkább kevesebb, mint több lett, így a felhasználóknak nem kell új funkciókat megtanulni. Arrébb költöztek a böngészőfülek, eltűnt a keresőmező, eltérő tónusú az Explorer logójában található E-betű: csupa olyan változás, amit az átlagos felhasználó nem vesz észre, hiszen eddig sem volt tudatában ezen eszközök létezésének. Az emberek csupán tíz százaléka nyitott meg nyolc oldalnál többet egy böngészőben - mondta Hachamovitch, hozzátéve, hogy még ennél is kevesebben vettek fel könyvjelzőket a nagy sárga csillaggal jelölt Kedvencek menübe. A böngészőt fejlesztő csapat ezért ezeket a funkciókat elrejtette szem elől.

Forrás: [origo]
Még a böngésző gombjait is átszínezhetik a weboldalak

A keresőmező teljesen eltűnt: a kereséseket az internet címek beírására szolgáló mezőbe lehet begépelni, az épp használni kívánt keresőt pedig a mező alján megjelenő ikonok közül választhatjuk ki. Az új Explorer alapbeállítás szerint nem jelenít meg keresési javaslatokat, tiszteletben tartja a felhasználó magánszféráját - helyezett el egy, a Google felé irányzott szúrást Hachamatovich.

Könyvjelzők helyett pont ugyanúgy lehet elraktározni a weboldalakat, alkalmazásokat, ahogy korábban a gépen futó szoftvereket: egyszerűen a tálcára vagy a start menüre kell húzni az ikonjukat, ami ott is marad a böngésző bezárása után is. Az ikonra jobb gombbal kattintva megjelenő menüben akár emlékeztetőket, figyelmeztetéseket is tárolhat a weblap. Ezek az elemek csak akkor frissülnek, ha az oldal nyitva van a böngészőben, ám a legutolsó tartalom akkor is látható, ha az Explorer nem fut. Ennek köszönhetően a tennivaló listát kezelő weboldal, a következő határidőket tartalmazó webes naptárunk ezen a lehetőségen keresztül ugyanúgy beépülhet a tálcára, mintha egy telepített program lenne a gépen.

Figyelmeztetést is küld a weblap

Az új Explorer segítségével a weblapok akkor is kommunikálhatnak olvasóikkal, ha maga a böngésző nem is fut. A tálcára vagy az asztalra mentett ikonok ugyanis képesek üzeneteket fogadni a netről - a Gmail ikonja például tájékoztathat az olvasatlan levelek számáról. A figyelmeztetések, illetve az így lementett oldalhoz kapcsolódó saját menü létrehozása csak pár percébe kerül a webfejlesztőnek - árulta el Jeff Henshaw, a Microsoft Bing keresőjének felhasználói élményért felelős igazgatója. Csupán néhány bájtnyi információt kell hozzáadni a lap kódjához, hogy a tálcára húzva azokat a szolgáltatásokat kínálja a felhasználónak, amit az oldal gazdája a legfontosabbnak tart.

Forrás: [origo]
Saját menüjük lehet a weblapoknak a tálcán

Az új Explorer bemutatójára többen ki is próbálták ezeket a változtatásokat: a Wall Street Journal rovatait és blogjait lehet elérni a jobbklikkre előbukkanó menüben, a Bing specializált keresőket ajánl, a Twitter a privát üzeneteket, keresőt és említéseket teszi elsőként elérhetővé, a Facebook pedig az események és üzenetek közti böngészést tartotta a legfontosabbnak. A közösségi oldal ráadásul figyelmeztetést is küld a felhasználónak: ha új üzenet érkezik, kis számláló jelenik meg az ikonon.

Az Explorer bemutatójára készült legjobb weblapot azonban nem az ismert internetes szolgáltatások közt kell keresni. A párizsi székhelyű Steaw webfejlesztő stúdió egy olyan képregénnyel rukkolt elő az IE9 kiadására, amin minden mozog. Ahogy a felhasználó jobbra görgeti az oldalt, úgy esnek szét a képkockákon a robbanásoktól a tárgyak, úgy repül a lövedék, vagy úgy látjuk más szögben a zöld posztóra hajított kártyalapokat. A remek képregény arra is rámutat, hogy már egy weblappal is le lehet terhelni a gyengébb gépeket: a Never Mind The Bullets egyelőre nem működik iPaden, mert erősebb grafikus mag kell az effektek futtatásához, mint ami az Apple táblagépébe jutott.

Ezeket a HTML5 kunsztokat is tudja az IE9

Előtérben a biztonság

Újfajta, lényegesen informatívabb biztonsági figyelmeztetéseket is bevezet a Microsoft az IE9-cel. Eddig sem volt szokatlan látvány, hogy a böngésző egy nem biztonságos oldal betöltése helyett vörös, figyelmeztető lapot jelenített meg, erre az összes modern browser képes. Az új Explorerben annyit fejlesztettek ezen a módszeren, hogy a szoftver pontosabban próbálja megmondani, miért nem javasolja a lap meglátogatását. A részletesebb figyelmeztetésben szerepelhet, hogy az oldalon megjelenő reklámok valamelyike, a lapra beillesztett kütyü próbál kártékony kódot telepíteni, így egyszerűbb elhinni, hogy a megbízhatónak tartott, naponta látogatott honlapok valamelyikére vírus került.

Az újfajta biztonsági rendszer másik eleme a programok "hírnevén" (reputation) alapuló szűrés. Az Explorer letöltéskezelője nemcsak arra figyelmeztet, ha programfájlt akarunk lementeni, hanem arra is, ha ezt nem biztonságos forrásból tesszük. A rendszer arra is alkalmas, hogy két, egyformán semmitmondó nevű fájlt - például FreeVideoConverter.exe - megkülönböztessen, és kiválassza azt, amelyik kártékony kódot tartamaz. A figyelmeztetés arra is módot ad a felhasználónak, hogy azonnal törölje a fájlt, így a csali alkalmazások még véletlenül sem maradnak meg a letöltések között.

Nem unatkozik többé a grafikus kártya

A felhasználói felület változása eltörpül amellett, ami a motorháztető alatt történt. Az Internet Explorer 9, a böngészők közül elsőként, az összes megjelenítéssel kapcsolatos számítást a grafikus magra terheli rá. Ami egy weblapon grafika, formázás, videó vagy animáció, azzal automatikusan a grafikus kártya foglalkozik.

"A legtöbb számítógépben van videokártya, remek grafikus magokat használnak az emberek" - mondta Jason Weber, az Internet Explorer csapat teljesítményért felelős vezetője. A Windows Vista és Windows 7 felhasználói statisztikája szerint az emberek hatvan százalékának 4-es vagy 5-ös, azaz játékra is remekül alkalmas élményindexű kártyája van, 22 százalékuknak pedig még ennél is erősebb grafikus mag dolgozik a számítógépében. Ezekre az alkatrészekre egyszerű ráterhelni az összes megjelenítéssel kapcsolatos számítást.

A böngészés közben többnyire csak unatkozó grafikus magnak köszönhetően a browser megtáltosodik. A grafikus chipnek a legújabb, még béta fázisban levő Firefox és Chrome is küld számításokat, ám ezek a szoftverek meghagynak még feladatokat a processzornak. A különbség a Speed Reading nevű demó lefuttatásán figyelhető meg a legjobban, amit még az egyébként villámgyors Chrome is csak komótosan futtat, ám az átlagosnál is gyengébbnek számító integrált Intel X3100-as kártya erejét kihasználó Explorer viszont 64 másodperc alatt végigpörgetett.

Forrás: Microsoft
Jeff Henshaw szerint a netezők kétharmadának most lett szebb a web

A HTML5-ös technológiákat használó weblapok, és az Internet Explorer 9 gond nélkül fut az erősebb netbookokon is - válaszolta az [origo] kérdésére Justin Saint Clair, a böngészőt fejlesztő csapat program managere. A HD videózáshoz, az egész képernyőt betöltő animációkhoz, vagy a hardveres gyorsítás igénybevételéhez azonban nem árt az erős gép. "Minél erősebb a géped, annál jobb lesz a webes élményed" - fogalmazott Saint Clair, míg Jeff Henshaw így foglalta össze az újdonságokat: "Az internethasználók kétharmadának most lett szebb a web".

XP-re nincs és nem is lesz IE9

Egyelőre még nem tudni, mikor jelenik meg a 9-es Internet Explorer végleges verziója. A fejlesztők arra koncentrálnak, hogy a szoftverben maradt hibákat javítsák, még határidejük sincs, hogy mikorra kellene elkészülni a végleges változatnak. A Vistát vagy Windows 7-et használó olvasóinknak mégis azt javasoljuk, hogy töltsék le a frissen elérhetővé tett első béta verziót, és tegyen egy próbát vele. A szoftver lényegesen gyorsabb a konkurenseinél, és a tudása miatt sem kell szégyenkeznie.Az egyetlen Internet Explorer 9-cel kapcsolatos rossz hír, hogy a Microsoft egyáltalán nem készít belőle az XP-n elinduló verziót. Sőt egyelőre még hackeléssel és szoftveres bűvészkedéssel sem lehet felrakni a még sokak által használt, közel tízéves operációs rendszerre.

Innen töltheti le az Internet Explorer 9 béta verzióját

32 bites, magyar nyelvű telepítő

64 bites, magyar nyelvű telepítő

A Windows Sajátgép ikonján jobb gombbal kattintva, a Tulajdonság menüt kiválasztva nézheti meg, hogy operációs rendszere 32 vagy 64 bites.

Az új Explorertől a Microsoft sem várja a web teljes visszahódítását. Soha többet nem lesz már olyan, hogy egy böngésző uralja az internetet - válaszolta a Firefox és a Chrome térhódítását firtató kérdésünkre Justin Saint Clair. Az új internet szabványokra, különböző eszközökön és különböző böngészőkben ugyanolyan jól megjelenő oldalakról szól, aminek a megtekintésére jelenleg az Explorer 9 a legjobb eszköz.