PlayStation Move: 2010 a mozgás éve

Vágólapra másolva!
A Wii sikerét a többi konzolgyártó is megirigyelte, és ugyan négy év kellett hozzá, de végül a Microsoft és a Sony is elkészítette a saját mozgásérzékelős vezérlőjét. A PlayStation Move a múlt hét vége óta megvásárolható, így a Nintendo rajongói után elsőként a PlayStation 3 tulajdonosok tapasztalhatják meg, milyen érzés, ha ki kell kászálódni a kényelmes fotelből egy videojáték kedvéért.
Vágólapra másolva!

A mozgásérzékelős vezérlőre, és az újszerű játékmenetre épülő Wii 2006-ban jelent meg, és annak ellenére sikerült a jelenlegi konzolgeneráció legsikeresebb képviselőjévé válnia, hogy az akkor már ötödik évét taposó GameCube hardverjére épült, és ezáltal grafikai képességei messze elmaradtak a vele nagyjából egy időben megjelenő PlayStation 3 és Xbox 360 platformokétól. A Wii új célcsoportot szólított meg; a sport-, tánc, társas jellegű játékok a bonyolult irányítási mechanizmusoktól, illetve a hardcore gamereket megcélző lövöldéktől ódzkodó női játékosokat, és a fiatalabb generációt egyaránt lenyűgözték.

2010 a mozgás éve

A Microsoft Kinect nevű, a vezérlőket teljes egészében nélkülöző megoldása novemberben jelenik meg, a Nintendo vezérlőjét idéző PlayStation Move azonban már az üzletekben van, és több különböző változatban is megvásárolható. A működéshez mindenképpen szükség van a PlayStation 3 premierjével egy időben kiadott PlayStation Eye kamerára - akik ezzel már rendelkeznek, nem kell újra megvásárolniuk, a különböző összetevők egyesével is megvehetők. A célzásért felelős Move Motion Controller 11 990 forintba kerül, a kiegészítő vezérlőnek számító - és a Wii nuncsakujának megfelelő - PlayStation Move Navigation Controller 8490 forintért vásárolható meg. A PlayStation Move Charging Station töltő ára 8990 forint. A két vezérlőt és a kamerát tartalmazó csomag 19 990 forintért szerezhető be, de azok, akik még egyáltalán nem rendelkeznek a konzollal, egyetlen nagy dobozban, 99 990 forintért juthatnak hozzá a PlayStation 3-hoz, illetve a kapcsolódó kiegészítőkhöz. Október elején érkezik majd egy speciális, pisztolyt formázó eszköz is, ezt többek közt az akciójátékokhoz lehet majd használni, és 4990 forintért juthatunk hozzá.

http://videa.hu/flvplayer.swf?v=pTDi1WYR8npdrI3Z

A Sony reklámfilmje elég pontosan bemutatja a Move lehetőségeit

Nemcsak állatnevelésre és partijátékokhoz jó

A PlayStation Move különlegessége, hogy az eddigi megoldásokhoz képest sokkal pontosabb célzást tesz lehetővé, ennek köszönhetően a már hagyományosabbnak számító, Wii, és EyeToy-címeket idéző partijátékok mellett a komolyabb, nagyfelbontású grafikát használó, pörgősebb akciójátékokhoz is használható. A Sony korábban megjelent sikerjátékai közül több újabb, Move támogatást is tartalmazó csomagban jelenik meg újra, vagy éppen egy patch letöltésével válik majd alkalmassá a mozgásvezérlés használatára. Az előbbire példa a Resident Evil 5, az utóbbira az elmúlt évek talán legegyedibb játékának számító Heavy Rain. Természetesen a családok, baráti társaságok szórakozását garantáló játékok sem maradhatnak ki a sorból, máris megvásárolható a Start the Party (10990), a Sports Champions (10990), és a KungFu Rider (10990). A kisebb gyermekeknek szánt EyePet új változata szintén a boltokba került, az EyePet Move Edition (7990) az elődnél sokkal egyszerűbb, innovatívabb formában tálalja a kiskedvencek nevelgetését.

A Move előnye, hogy végre HD minőségű játékokban is megjelenik a mozgásvezérlés lehetősége, és ráadásul a konkurens Wii vezérlőjénél sokkal pontosabb célzás érhető el segítségével. Azonban az árazásra érzékeny játékosok körében egyelőre valószínűleg nem fog osztatlan sikert aratni, hiszen egy négy fős családnak csupán a kezdőcsomag, plusz hat extra vezérlő és egy töltő megvásárlása nagyjából 90.000 forintos kiadást jelent.