Vágólapra másolva!
Egy 17 éves ausztrál középiskolástól indult útjára az a rosszindulatú kód, amely vírusszerűen terjesztett el furcsa linkeket tegnap a közösségi szájt felhasználói között.
Vágólapra másolva!

A Twitteren @zzap néven irogató, Melbourne-ben élő diák, Pearce Delphin egy olyan JavaScript-kódot ágyazott be üzenetébe, amely automatikusan megnyitott egy felnyíló ablakot, ha az egérkurzort a bejegyzés fölé vitték. A csupán viccnek szánt üzenet azonban hackerek érdeklődését is felkeltette, akik a trükk feljavított változatával vírusszerűen tudtak pornóoldalakat reklámozó linkeket terjeszteni a Twitter felhasználói között.

Elég volt az egeret fölé vinni

Ha a trükkös kódra tartalmazó link fölé vitték az egerüket a felhasználók, az már elég volt ahhoz, hogy a kártékony töltet saját Twitter-fiókjukban újraküldje az ezt tartalmazó üzenetet. A hackerek többféle változatot is készítettek ebből, ezek egyike például japán pornóoldalak népszerűsítésére szolgált, egy másik pedig fekete mezőket jelenített meg az üzenetekben, és csupán önmaga reprodukálását végezte el.

Forrás: [origo]
Ilyen fekete bejegyzésekben is terjedt a kód

Delphin az AFP hírügynökségnek úgy nyilatkozott, maga is csupán próbaképpen publikálta a kódot, hogy megvizsgálja annak működését, nem is gondolt bele abba, hogy ekkora lavinát indít majd útjára. A kód ugyanis órákon át terjedt a felhasználók között, akik egyébként az automatikus bejegyzéseket manuálisan maguk is törölni tudták. Tevékenységének nem csak az átlagfelhasználók, hanem twitterező hírességek is áldozatuk estek: a Fehér Ház szóvivője, Robert Gibbs, illetve a korábbi brit miniszterelnök, Gordon Brown felesége, Sarah Brown fiókjában is felbukkant a vírusszerűen terjedő link, melynek további terjedését végül a Twitter üzemeltetői akadályozták meg.

Nem okozott komoly kárt

A kód terjedését elindító diák egyébként egy másik felhasználó megoldása sarkallta a próbálgatásra, aki JavaScript-kódok segítségével azt oldotta meg, hogy a szivárvány színeit tartalmazó tweeteket tudjon publikálni. Delphin egyébként maga is beismerte, hogy bár a Twitter biztonsági hibáját zömmel csak átverésekhez használták, akár komolyabb támadásra is lehetőséget adott volna - dacára a bejegyzések legfeljebb 140 karakterben megállapított hosszúsági limitjének. A Twitter üzemeltetőinek egyébként egyelőre nincs tudomása arról, hogy a különböző weboldalakra való átirányításon kívül veszélyesebb dolgokra, például jelszavak eltulajdonítására használták volna fel a kódot.