A boltokba kerül a magyar fejlesztésű térbeli varázsceruza

Vágólapra másolva!
Szeptember 23-án csütörtökön kezdődik meg a Leonar3Do, az akkor 19 éves Rátai Dániel 2005-ben bemutatott találmányának forgalmazása, amely bármilyen PC-n lehetővé teszi a levegőben való térbeli rajzolást.
Vágólapra másolva!

Rátai találmánya öt évvel ezelőtt példátlan sikert aratott a 21 év alatti mérnökök számára rendezett legfontosabb nemzetközi versenyen, az International Science and Engineering Fair-en (ISEF) az Egyesült Államokban azzal, hogy hat díjat hozott el a vetélkedőről. A találmány segítségével bármilyen számítógép olcsón átalakítható térbeli rajzeszközzé: a készülék ára töredéke a jelenleg használt virtuális valóság-szimulátoroknak, mivel a nettó ára csupán 750 euró, vagyis körülbelül 210 ezer forint.

A találmány egy, a 3D-s megjelenítést biztosító szemüvegből, néhány webkamerából, érzékelőből és fényforrásból áll. A fiatal feltaláló ötletének lényege, hogy viszonylag egyszerű eszközökkel sikerült feljavítania a virtuális valóságot megjelenítő eszközök teljesítményét úgy, hogy nem csak a megjelenítés, de a felhasználó tollként használt eszközének vagy kezének érzékelése is egészen pontos. Így a készülékkel térbeli tárgyak jeleníthetők meg a gép monitorának síkjából kiemelkedve, amelyeket szabadon alakíthat, mozgathat a felhasználó.

Munka közben a Leonar3Do

Az egyedülállóan ötletes eszközt bemutatása óta több díjjal is kitüntették. 2008 szeptemberében San Joséban a Tech Museum of Innovation a Leonar3Do-projektjet a világ öt legjelentősebb innovációja közé sorolta oktatási kategóriában, a Magyar Rektori Konferencia pedig 2009 decemberében védnökséget vállalt felette. A kész terméket a Leonar3Do projekt honlapján keresztül lehet megrendelni.