Bármivel fotózhatunk majd mesebeli tájképet

2010.09.27. 19:08

Régebbi fényképezőgéppel is lehet a reklámok smaragdzöld füvű, szikrázóan kék egű tájképeihez hasonló fotókat készíteni. A trükköt HDR-nek hívják, és jövőre már minden kamerába be lesz építve.

Új funkcióval bővült a digitális fényképezőgépek trükktára: megjelentek a magas dinamikatartományú (HDR) módok is a középkategóriás gépekben a fekete-fehér képek készítése, szépia tónus, színcsere trükkök mellett . A HDR fotózás a tavalyi év nagy slágere volt a digitális tükörreflexes gépeket használó amatőrök között, idén viszont várhatóan az összes gép és a legtöbb okostelefon is képes lesz a hihetetlen, nem földi színek előállítására.

Forrás: [origo]
A természetellenes színek a leggyakrabban használt HDR-trükk

A nagy dinamikatartományú fotózásra azért van szükség, mert a digitális gépek érzékelőlapkája csak egy bizonyos kontrasztra képes. Ha a téma nagyrészt világos, akkor az árnyékban rejlő részleteket nem tudjuk rögzíteni. Amennyiben a kép kevesebb fényben készül, a fényesebb területek vakítóak lesznek, elvesznek körülöttük a részletek, beégnek. Több fényképből azonban lehet olyan felvételt kombinálni, ahol az árnyékos területek is élesek, részletesek, de a fényes régiók sem válnak egyenfehérré. Az iPhone 4 beépített HDR funkciója például pont ennyit tud, a színekkel való játékot bele se építették a szoftverbe.

Hogy készül a HDR?

A nagy dinamikatartományú fotók készítése mögötti trükk szerencsére rendkívül egyszerű. Különböző expozícióval készített képeket kell egymásra rétegezni: az alulexponált kép adja majd a HDR fotónk világos területeit, a túlexponáltból vesszük át az azon részletesebbnek látszó sötét területeket, a pont jó fotóból pedig a kép maradék részét veszi át a szoftver. A végeredményen még lehet játszani a tónusokkal, telítettséggel, élesítéssel: itt dől el, hogy remek éles fotót, hihetetlen, de mégis izgalmas színeket vagy csiricsáré giccset kapunk végül.

Forrás: [origo]
Reklámba illően zöld fű és kék ég: visszafogottan is lehet használni a HDR-t

A nagy dinamikatartományú fényképek készítéséhez nem szükséges a legújabb kamerákat birtokolni. Ha hajlandóak vagyunk egy kicsit játszani a képszerkesztő szoftverekkel, akkor pont ugyanolyan HDR képeket hozhatunk létre, mint amilyeneket az iPhone 4 vagy a Canon Powershot G12 készít. Ha időt szánunk a fotók elkészítésére: állványra rakjuk a gépet, nagy felbontásban fényképezünk, tökéletes képeket csinálhatunk.

Egy gombnyomás, három kép

A HDR-készítéshez elengedhetetlenül szükséges, hogy a fényképezőgépünk képes legyen expozíciós sorozatot készíteni. Ezt a funkciót az angol nyelvű menüben bracketing néven találjuk meg, ha pedig külön kapcsolót is szenteltek neki, akkor három, egymást részlegesen átfedő négyzet a jele. A különleges felvételi mód bekapcsolásával a fényképezőgép az exponálógomb egy lenyomására három felvételt fog készíteni: egy pont jót, egy alul- és egy felülexponáltat.

Forrás: [origo]
Egy jó és két rossz fotó kell a HDR-kép elkészítéséhez

A képek elkészítéséhez érdemes állványt használni, vagy letenni a gépet egy vízszintes felületre és időzítővel elsütni. Mindkét módszer garantálja, hogy a három fotó pontosan ugyanolyan szögből készüljön, még véletlenül se mozdítsuk el közben a kamerát. Ha nagyon jó az idő, akkor egy nagy lélegzetet véve megpróbálkozhatunk a kézből fotózással is, de a gép rögzítése a legjobb megoldás.

Megapixelek összegyúrva

A három fotó elkészítése után letehetjük a kamerát, a folyamat további része a számítógépen zajlik. A képek egybefűzésére valamelyik képszerkesztő szoftverre van szükség: egyaránt alkalmas a még diák verzióban is rettentően drága Photoshop és az ingyenes, de pilótavizsgát igénylő Hugin vagy FDRTools. A legjobb megoldás, ha valamelyik okos, HDR-készítésre kitalált programot - például a Photomatix-ot - szerezzük be.

Forrás: [origo]
Leegyszerűsíti a HDR-készítést a Photomatix

Az összesfűzés után válik igazán könnyűvé elrontani a nagy dinamikatartományú képet. Egy egérmozdulatba kerül harsány színekkel megtölteni a képet, egy másikkal megjelennek az orosz sci-fiket idéző fények és a világ végét hozó vihart ígérő felhők. Elég ennyi, és három kattintással meg is semmisítettük a jól induló tájképünket. Ha a fenti effektekből csak egy keveset használunk, akkor viszont olyan képet is készíthetünk, ami egyszerűen éles és részletgazdag.

Giccses mezők, bámulatos tájképek

A HDR-készítés előtt érdemes szétnézni a digitális fotós oldalakon. A Flickr-ön külön csoportja van a jól sikerült nagy dinamikatartományú képeknek, külön csoportokba gyülekeznek az egyes célszoftverek felhasználói. A képek átnézése hozzásegít ahhoz, hogy megtanuljuk, mik számítanak túlzó, giccses felhasználásnak. Emellett megtanulhatjuk azt is, hogy lehet olyan HDR-képeket csinálni, amiről elsőre csak nehezen lehet megmondani, hogy több képből rakta őket össze a szoftver.