Segway-en hajtott a halálba a Segway tulajdonosa

Vágólapra másolva!
Egy szikláról zuhant le a kétkerekű hight-tech rollerével a 62 éves Jimi Heselden, aki decemberben vásárolta fel a Segwayt gyártó és forgalmazó céget.
Vágólapra másolva!

A brit multimilliomos vasárnap délelőtt szenvedett halálos balesetet az észak-angliai birtokán, amit a Segway terepváltozatával járt körbe éppen - írja a Daily Mail. A nyugat-Yorkshire-i rendőrség szóvivője szerint 11:40-kor riasztották őket, és a helyszínre vonuló rendőrök Heseldent a járműve mellett holtan találták a Wharfe folyó medrében, ahová egy szikláról zuhant.

A nyomozók nem találtak idegenkezűségre utaló nyomokat, így a halálesetet balesetnek tudják be. Az igazságügyi szakértők jelenleg azt vizsgálják, hogy a kétkerekű robogó meghibásodása, vagy a vezető hibája okozta-e a balesetet.

A 2001-ben bemutatott Segway egy amerikai mérnök, Dean Kamen találmánya. A kétezres évek egyik ikonikus hight-tech újdonságának számító elektromos robogót tulajdonosa állva vezetheti, a testsúlyának áthelyezésével kormányozza, és számítógépes vezérlés gondoskodik arról, hogy a két, egymás melletti kerék közé szerelt géptörzs mindig függőlegesben maradjon.

A járművet több nagyváros utcáiról is kitiltották, mivel 20 kilométer/órás csúcssebességével a gyalogosok között balesetveszélyes lehet, nagy területű birtokok, üzemek, campusok bejárásához viszont praktikus eszköz. A Segway egyik legismertebb rajongója Steve Wozniak, az Apple társalapítója. A jáműveket a New Hampshire-i Segway Inc. gyártja, amit Heselden 2009 decemberében vásárolt fel.

A brit férfi 166 millió fontos, vagyis több mint 54 milliárd forintnak megfelelő vagyonnal rendelkezett, amit a hadiiparban szedett össze, és több tízmillió fontot fordított belőle jótékony célra. Heselden bányászként kezdte karrierjét, majd a saját fejlesztésű golyóálló anyagait gyártó és forgalmazó cégből (Hesco Bastion) gazdagodott meg.