Játékban lőhetik le a berlini falon át menekülőket

Vágólapra másolva!
Kivágta a biztosítékot az egykori NDK kommunista diktatúrájának áldozatainál egy videojáték, amelyben a berlini falnál szolgáló határőr szerepében a disszidálni próbáló virtuális polgárokat lőhetik le a játékosok. A program készítője saját bevallása szerint nem megsérteni akarja az áldozatok hozzátartozóit, csupán a jelenlegi technológiák felhasználásával akarja felkelteni a mostani fiatalok érdeklődését a téma iránt.
Vágólapra másolva!

Egy 23 éves német egyetemista Németország újraegyesítésének huszadik évfordulóján, október 3-án tervezi megjelentetni saját fejlesztésű videojátékát, amely már premierje előtt kiváltotta az egykori Kelet-Németország szigorúan őrzött határain való szökés közben meghalt emberek hozzátartozóinak a haragját. Az 1378 (km) című játékprogram címét arról kapta, hogy ilyen hosszú volt az egykori NDK-t és NSZK-t elválasztó határsáv, amelyet térképi információk segítségével igyekezett minél valósághűbben kialakítani a program írója.

A játék az 1976-os évbe kalauzolja el a játékost, aki egyaránt bújhat a berlini falon átszökni kívánó illegális hátárátlépő vagy határőr bőrébe is. Utóbbi esetben a letartóztatott vagy lelőtt szökevények után jutalmazza a program bónuszpontokkal a játékost.

A készítő a fiatalok érdeklődését akarja felkelteni

Valószínűleg ez utóbbi vágta ki a biztosítékot az egykori kommunista rezsim áldozatainál. Pedig Jens Stober, a játék készítője nyilatkozatai szerint nem közfelháborodást akart kiváltani a programmal, ehelyett a keletnémet terror légkörét akarja reprodukálni, oktatási célból, a modern technológia lehetőségeivel felkeltve a mai fiatalok érdeklődését a téma iránt. A játékban egyszerre akár tizenhat játékos küzdhet meg egymással: az illegális határátlépőknek egyszerűen át kell jutniuk élve a falon, a határőröknek pedig ezt kell megakadályozniuk, de lehetőségük van élve vagy holtan elfogni a menekülőket.

A határőrök szerepét betöltő játékosok egy-egy menet lezárultát követően a 2000-es évben találják majd magukat, méghozzá egy olyan bírósági peren, ahol huszonnégy évvel korábbi cselekedeteikről - azaz arról, hogy csak letartóztattak vagy le is lőttek más emberek - számot kell adniuk. A készítő szerint ez kellő alapot ad arra, hogy a játékosok alaposan belegondoljanak a programban átélt eseményekbe.


Az 1378 (km) videojáték bemutatóvideója

Az áldozatok hozzátartozói szerint sértő a játék

Ugyanakkor a kommunista rezsim áldozatait tömörítő egyik civil szervezet vezetői kételkednek ebben: szerintük csupán egy történelmi környezetbe bújtatott egyszerű lövöldözős játékról van szó. A Kommunista Zsarnokság Áldozatainak Szövetsége szerint egy ilyen program gúnyt űz az egykori diktatúra áldozataiból: mivel a berlini falnál történt lövöldözések emberek életét tették tönkre, ezt a borzalmat pedig nem lehet visszaadni játékos formában. Becslések szerint mintegy ezer keletnémet állampolgár vesztette életét az 1961-ben megépített berlini falon keresztül az NSZK-ba szökés során a fal 1989-es lebontásáig.

A Spiegel Online szerint a játékprogram felháborodást váltott ki gyakorlatilag mind a bal-, mind pedig a jobboldali pártok körében, az egykori NDK-titkosrendőrség, a Stasi áldozatait tömörítő szervezet feljelentést is tett ezzel kapcsolatban. Ennek hatására az eredetileg a vasárnapi évfordulóra időzített premier minden bizonnyal el fog maradni.