Színesre váltott a Schönherz épületnyi monitorja

Vágólapra másolva!
A technológiai ipar rohamosan fejlődik, amit jól jelez az is, hogy nem csak a tévék váltottak HD-re, hanem a Schönherz kollégium ablakaiból épített óriási képernyő is nagyfelbontásra, és a korábbi éveknél jóval látványosabb színes üzemmódra váltott az idén. Ha lemaradt róla, nézze meg nálunk a Mátrix világába illő épületet!
Vágólapra másolva!

A Petőfi híd budai hídfőjénél lévő toronyházban a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Villamosmérnöki és
Informatikai Karának hallgatói laknak, akik az egyetem Schönherz Qpa nevű fesztiváljának részeként 2003 óta gigantikus képernyővé alakítják át a főváros második legmagasabb lakóházának számító kollégiumot.

Színes kép és nagyfelbontás papundekli alapokon

Míg első alkalommal az ablakok kivilágításához egyszerű asztali lámpákat használtak, az idén már speciális, piros, kék és zöld ledekből összeállított pozdorjalapok kerültek az ablakokba, amelyek darabjáról összesen harminckét darab teljesen hagyományos, kínai gyártmányú dióda szórta a fényt. A Mátrix nevű fénykompozíciót a kollégium belső számítógépes hálózatán át irányítják, a ledpaneleket vezérlő elektronika hagyományos hálózati kábellel csatlakozik az intézmény routereihez. Bár a paneleket villogtató szerverek és a hálózat lelke a Schönherz Elektronikai Műhely szobájában található, a ledfal vezérlése az épületen kívülről történik. Az építők a Lágymányosi híd oldalából - ahol a kupa zenés része is zajlott - egy irányított wifiantennával lőtték át a majd 400 méterre levő kollégium tetejére a fényeket villogtató jelet.


Nézze meg, hogy készült, és hogyan működött a Mátrix-ledfal a kollégium falán!

A korábbitól eltérően idén már nagy felbontásban és színesben lehetett élvezni a kollégium oldalán megjelenített animációkat, míg a tavalyi extra még az árnyékeffektus alkalmazása volt: bizonyos ablakokból kisebb erővel sugározták a fényt. Az eredetileg este kilenc órára ígért kezdés jó negyven percet csúszott hálózati hibák miatt, addigra az Infopark szélén, a Lágymányosi híd lehajtója melletti töltésen már komoly egyetemista tömeg gyűlt össze. Az első tíz percben a korábbi évek falra rajzolt, egyszerűbb, fehér-fekete ábráit játszották újra csupán azért, hogy az idén kifejlesztett színes verzió még nagyobbat üssön a nézők körében: az első színes effektusok hatalmas "húúúú"-t váltottak ki a nézőkből. Ez nem is meglepő, hiszen kellő távolságból nézve az épület gyakorlatilag egy monitorként látszódott, s a szövegek mellett látványosabb grafikai effektusok is megjelentek rajta a fröccsenő vízcsepptől kezdve a pszichedelikus szivárványig.

Közelről a képpontok is jobban látszódnak

A szobák ablakait pozdorja panellel fedték el, gyakorlatilag már kora délután teljesen elsötétítve a dél felé néző oldal lakóit. Egy panelen négy pixel kapott helyet, ez képpontonként kilenc piros, kilenc kék és kilenc zöld ledet jelent. Mivel a kollégium szobáinak két ablaka van, ezért a Lágymányosi híd felé eső oldalon lakó egyetemisták egy éjszakára nyolc pixel boldog tulajdonosai lehettek, egyedül az alsó négy szintet hagyták üresen, ezeket úgyis eltakarják a közeli házak..

Forrás: [origo]

Piros, zöld és kék led: olyan mint egy képpont a monitoron, csak nagyobb

A Mátrixnak az idei az eddigi legfejlettebb verziója, kezdetben csupán a papírral lefedett ablakra irányított, megbütykölt asztali lámpák szolgáltatták a fényt: ezzel a megoldással azonban csupán primitív, legfeljebb16x13 pixeles felbontású ábrákat lehetett kirajzoltatni az épületre. Tavaly már azt is megoldották a kollégisták, hogy a szobák világosabb és halványabb fénnyel tudjanak világítani: amitől a felbontás ugyan nem lett nagyobb, az animációk minősége viszont hatalmasat javult, öt éve pedig a töltés mellett hallható zenével is aláfestik a vizuális produkciót.

22 ezer diódát szereltek be

Mint azt a szervezőktől megtudtuk, egy ablaknyi ledfal költsége nagyjából tízezer forint, melyből összesen 208 darabra volt szükség, ezek költségét részben szponzorok támogatásával fedezték. Meglepő módon nem maguk a ledek voltak a legköltségesebb alkatrészek, a faanyag és az elektronika is komoly tételt képezett. A világító diódákból egyébként összesen több mint 22 ezer darabot építettek be a projektet szervező kollégisták, akik egy hónappal a bemutató előtt kezdték el lapra szerelni az alkatrészeket.

Forrás: [origo]
A virtuális Schönherzen tesztelik az ablakokba rajzolt képet

A projekt nagyságát jól jelzi, hogy a felhasznált pozdorjapanelek összsúlya mintegy 850 kilogrammot tett ki. Péntek délután, ottjártunkkor az épületben lázas tesztelés folyt, a szereléseket koordináló segítők adóvevővel a kézben járták a szinteket, és juttatták el az esetleg szükséges pótalkatrészeket a megfelelő szobákba.

Guitar Herózni is lehetne rajta

A harmadik emeleti "vezérlőben" a szervezők PC-jén megnézhettük azt a programot is, amelyen az épület virtuális mása látható, és videofájlok lejátszására használható - persze az optimális minőség eléréséhez előzetesen speciális formátumúra kell alakítani az animációkat.

Forrás: [origo]
Több méter kábel, 108 led, és néhány ásványvizes kupak: csupán ez kell a csodához

A Mátrix ledfala nem csak mozgókép megjelenítésére alkalmas, már írtak rá pár játékot is a kollégisták. A Nokia telefonokról ismerős kígyós játék mellett a nagy klasszikusnak számító Tetrist, és a konzolos gamereket meghódító Guitar Hero zenés játékot alakították át a kis felbontású felületen megjeleníthetőre. Az utóbbit még kétjátékos üzemmódban is el lehet indítani, az ablakokba épített felületen bőven elfér az öt gitárhúrt imitáló öt fénysáv.

Forrás: [origo]
Bedeszkázott ablakok: a kék kábelen csatlakoznak a hálózathoz a képpontok

A paneleken egyébként üditőspalackok felragasztott kupakjai szolgálnak támasztékul, így az egész szettet el lehet majd raktározni későbbi használatra is. A ledfalat a hagyományos Schönherz Qpa alkalmával üzemelik be, aki idén ősszel lemaradt a látványosságról, az jövőre biztosan megnézheti újra. Farostlemez alapjait szemlélve mi sem hittük volna, hogy ennyire látványos effektusokra képes a rendszer, nem lennénk meglepve, ha a közeljövőben ilyen reklámokat látnánk megjelenni a hazai utcákon. Ha egy toronyház teljes felát egymillió forintból gigantikus méretű mozgókép megjelenítésére alkalmassá lehet tenni, az biztosan felkelti majd a reklámokkal foglalkozó cégek figyelmét.