Képviselők vonták kérdőre a Facebookot

Vágólapra másolva!
Dagad a közösségi oldal legújabb adatvédelmi botránya: miután kiderült, hogy a Facebook-alkalmazások több tízmillió felhasználó adatait szivárogtathatták ki, az USA képviselőházának két tagja is kérdéseket intézett a szájt üzemeltetőihez.
Vágólapra másolva!

Az amerikai törvényhozás adatvédelmi bizottságának két tagja többek között arra szeretne választ kapni Mark Zuckerbergtől, a Facebook alapítójától, hogy az oldal üzemeltetői mikor szereztek tudomást a biztonsági résről, hány felhasználót érintett az pontosan, és milyen lépéseket terveznek a hiba elhárítása érdekében - írja a Wall Street Journal. Az amerikai üzleti napilap még hétfőn számolt be róla, hogy bizonyos Facebook-alkalmazások kiadják a hirdetőik számára a felhasználóik egyedi azonosítóját.

Ennek alapján nem csak azonosítani lehet a játékosokat, de a nyilvánosan megosztott személyes adataikhoz is hozzá lehet férni, ami értékes adatbázist képezhet a hirdetőknek. Arra, hogy ezekkel az információkkal történt-e visszaélés, nincs bizonyíték, de a szakértők szerint komoly kockázatról van szó. Míg egyesek úgy vélik, hogy ismét a felhasználók figyelmét kellene alaposabban felhívni a biztonsági kockázatokra és az alkalmazásokkal kapcsolatban is több kontrollt adni nekik, addig a Cnet szerint a hiba arra utal, hogy Facebook már egyenesen elveszítette az irányítást az alkalmazásplatformja felett.

A Facebook üzemeltetői több szoftvert le is állítottak egy időre, amelyek érintettek voltak a szivárogtatásban, így a Gift Creator nevű ajándékküldőt vagy a Farmville-t is. Az amerikai képviselőház október 27-ig adott határidőt a Facebooknak a válaszadásra.