Óvatlanok a bizalmas adatokkal a mobilosok

Vágólapra másolva!
Nem veszik elég komolyan a mobiltulajdonosok a telefonon tárolt adatok biztonságát. Tízből hét ember tart titkosítatlan bizalmas adatokat a telefonján - mutatta ki a Juniper Security felmérése.
Vágólapra másolva!

A mobiltelefonálás a leggyorsabban felkapott techológiák egyike. Gyorsabban terjedt el, mint a videókamerák vagy a tévézés, lassan témává válik a mobil eszközökön tárolt adatok biztonsága is - nyilatkozta a Juniper alelnöke. A cég tizenhat ország hatezer felhasználójával végzett felmérést. Az eredmények szerint az okostelefonokat a legtöbbször (61 százalék) adatlopó programokkal fertőzik meg. A második legnépszerűbb támadási forma a trójaiak, amelyek emeltdíjas szolgáltatásoknak küldenek smseket.

A felmérés azt is kimutatta, hogy a az alkalmazottak többsége (59 százalék) üzleti ügyekre is használja magán mobiltelefonját. Ez különösen akkor veszélyes, ha a készüléket ellopják, és azon el lehet érni a céges fizetési rendszereket, titkos adatokat, dokumentumokat. A nagy biztonsági szoftvereket gyártó cégek mind megpróbálnak jelen lenni az okostelefonokon is. Emellett az operációs rendszereket forgalmazó cégek is azon igyekeznek, hogy a lopott készülékeket távolról is le lehessen törölni, vagy be lehessen titkosítani.