Fapadostól a full extrásig: számítógép-körképünk

Vágólapra másolva!
Van, aki az asztali PC-re esküszik, de a legtöbben már valamilyen laptopot vásárolnak Magyarországon is. Sokan fő számítógépként is beérik egy netbookkal, az olcsó minigépeknek azonban hamarosan befellegzik, sokan táblagépet vesznek majd helyettük. Cikkünkből megtudhatja, a legolcsóbban mennyiért vihet haza számítógépet, és mennyi pluszpénzt kell áldozni egy jövőálló, izmosabb konfigurációra.
Vágólapra másolva!

A számítógépek közt napjainkban csaknem úgy válogathatunk, mint Gombóc Artúr a csokoládéboltban, a legkülönbözőbb méretű és formájú, teljesítményű masinákat lehet megvenni. Az évtizedekig egyeduralkodó, drapp dobozos PC-k csaknem teljesen eltűntek, már a legolcsóbb konfigurációt is olyan házba szerelik, ami nem túl ciki a nappaliban, de akár egy szótárhoz hasonló méretekkel rendelkező mini számítógépet vagy monitorral egybeépített konfigurációt is lehet választani helyette.

Kinek milyen PC való?

Átlagszámítógép általános célokra: ma az átlaggép már nem az asztali PC, hanem a laptop. Árban már bőven versenyképes az asztali gépekkel (ne feledjük, utóbbihoz monitor is kell), sokkal kevesebb teret foglal, ráadásul nincs helyhez kötve, ami a lakáson belül és kívül is előny.

Hordozható gép nethez, irodai munkához: a viszonylag olcsó és kicsi, könnyű netbook akkor jó választás, ha a cél a böngészés, chatelés, irodai munka - de akár még egy képszerkesztő program is használható rajtuk. Az ennél több erőforrást igénylő feladatokra (nagyobb felbontású filmek megnézése, videovágás, 3D tervezőprogramok) ne ilyet válasszunk.

A család második gépe: talán a legszexibb választás egy táblagép, amelyen el lehet olvasni a híreket, leveleket vagy meg lehet keresni egy receptet, amíg az első számú gép foglalt, vagy nincs kedvünk egy percet várni a bekapcsolódására. Alternatívaként még a netbook és a nettop is szóba jöhet, az utóbbit tévéhez kapcsolt médialejátszóként is be lehet vetni.

Aki játszani is szeretne: egyértelműen asztali PC a jó választás, hiszen azonos összeg esetén erősebb konfiguráció jön össze, mint egy laptopból. További előnye, hogy utólag is lehet bővíteni, erősebbre cserélni az alkatrészeit, ami a mai játékok hihetetlenül növekedő erőforrásigényét ismerve rendkívül hasznos dolog. Viszont egy ilyen gép bizony zúg, aludni biztosan nem lehet mellette, amíg be van kapcsolva. Akinek kellőképpen vastag a tárcája, választhat gamer laptopot is, de ez a kategória valahol négyszázezer forint körül kezdődik.

Elegánsabb környezetbe, asztali gép helyett: a prémium laptopokat dizájnjuk, kialakításuk és konfigurációjuk is alkalmassá teszi egy polgári otthon vagy tiszteletet parancsoló iroda íróasztalára. A 17 inches és nagyobb modellek tökéletesen helyettesítik az asztali gépeket, ám áruk is jóval magasabb. A másik - ugyancsak drága - alternatíva a monitorral egybeépített all-in-one PC vagy Apple iMac.

Teljesítmény az otthonon kívül is: nem mindenkinek elég a netbook - videók vágásához vagy CAD-es munkák bemutatásához erősebb hardverre van szükség. 13,3 colos laptopból valamilyen ULV, vagyis extra kis áramfogyasztású processzorral és önálló grafikai egységgel szerelt változatot javaslunk.

Netbook és nettop: fapados számítógépek

A netbookok és a nettopok a számítástechnika fapados modelljei: az előbbi elnevezés kis teljesítményű, olcsó és könnyű minilaptopot jelent, a nettop pedig asztali testvére, amely tipikusan akkora, mint egy átlagos szótár, s gyakorlatilag egy kijelző és billentyűzet nélküli netbookot jelent. Ezeket a gépeket szinte kizárólag az Intel olcsó Atom processzoraival szerelik fel: ez alapvetően internetezésre és irodai munkára teszi alkalmassá a konfigurációt, játékra, multimédiás feladatokra azonban alkalmatlan. A trend azonban ebben a szegmensben az erősödés: az új modellek drágább példányait már az Nvidia Ion grafikus lapkájával szerelik, így ezek akár HD-felbontású videók lejátszására is képesek.

Forrás: Dell
Tipikus netbookok: kicsik és olcsóbbak a laptopoknál

  • Az Asus, a Toshiba, a Lenovo, a HP és a Samsung is szinte csak a dizájnban különböző, 10 colos képernyővel szerelt netbookokat gyárt: a legolcsóbb példányok 70 ezer forintba kerülnek, a hosszabb üzemidőt biztosítók 80-90 ezer forintot kóstálnak. 110 ezer forint körüli áron már nagyobb, 12 colos képernyővel szerelt modellek is kaphatók. Mindenképpen a nagyobb akkumulátorral vegyük ezeket a típusokat, így akár egy napot is kihúzhatunk velük a konnektortól távol. Vásárlási tanácsadónk itt olvasható.
  • A többek közt az Asrock kínálatában elérhető nettop gépek ár-érték-aránya nem túl kedvező, operációs rendszer nélkül is 70-80 ezer forintba kerülnek, bár cserében csendben működnek és keveset fogyasztanak. Csak Nvidia Ion grafikus gyorsítóval szerelt típust vegyünk belőle, a többinek túl könnyű elérni teljesítménybeli korlátait.

Unikum és drága még a táblaszámítógép

Nem sok esélyt jósolunk a felső kategóriás netbookoknak: aki százezer forint feletti összeget áldoz egy kompakt masinára, a közeli jövőben jó eséllyel inkább táblaszámítógépet választ. Mire jó egy ilyen gép? Arra, hogy a fotelben ülve YouTube-videókat, weboldalakat, közösségi oldalakat vagy filmeket nézegessenek rajta, illetve hogy a különféle tudástárakat (Wikipedia, IMDb, Port.hu, webes receptkeresők) és a gyerekek kedvenc meseoldalait gyakorlatilag várakozás nélkül, a bekapcsolás után azonnal elérhessük - hiszen a tablet olyan, mint egy nagyra nőtt okostelefon.

Forrás: Engadget
Samsung Galaxy Tab: az egyik első iPad-rivális tablet

  • A legismertebb tabletet, az Apple iPadjét hivatalosan még nem lehet kapni itthon, de szürkeimportból származó példányai 160-170 ezer forintos indulóártól érhetők el. A 3G-modemes változatáért 250-300 ezer forintot kell fizetni, a tapasztalat azonban azt mutatja, hogy a tabletek inkább otthoni gépek
  • A T-Mobile kínálatában már elérhető a Samsung hétcolos táblagépe, a Galaxy Tab: a Google Android 2.2 rendszert futtató tabletet digitális kamerával is felszerelték, wifi és mobilnet is van benne és egy headsettel telefonnak is használhatjuk. Mobilnet-szolgáltatásra előfizetve, hűségszerződéssel 41 ezer forint befizetésével elvihető, teljes ára ilyen konstrukcióban 152 ezer forint, mindennemű kötöttség nélkül pedig beszerezhető 210 000 forinttól.
  • A legolcsóbb táblagép a hamarosan megjelenő, ugyancsak androidos Toshiba Folio 100-as lesz: ez egyelőre csak wifis változatban lesz kapható 120 ezer forintért.
  • A hírek szerint még karácsonyig várható több tábla megjelenése: a HP Slate 500 nevű, Windows 7-et futtató tabletje október 29-től kapható 700 dolláros induló áron, s a Microsoft is ígért egy táblagépet idénre, erről egyelőre ennyit tudunk.

Szinte mindenki laptopot vesz

A laptop napjaink legnépszerűbb számítógéptípusa: a legjobb ár-érték arányúak ebben a szegmensben a 15 inch képátlójú modellek, általános célra ilyet érdemes venni még akkor is, ha egy noteszgép csak korlátozottan fejleszthető: több memóriát és nagyobb merevlemezt, SSD-meghajtót lehet szerelni bele, más módon nem növelhető teljesítménye. Mostanra már 200 ezer forint alatti áron lehet vásárolni kompakt (12-13 colos képernyővel szerelt), de a netbookoknál gyorsabb masinákat. Nehéz cipelni, de egy asztali PC-nél kevesebbet foglal egy 17-19 colos LCD-vel felszerelt óriáslaptop, ha valaki azonban a legmodernebb játékokkal szeretne játszani egy noteszgépen, mélyen a zsebébe kell nyúlnia, ennyit egy átlagos magyar háztartás valószínűleg nem is engedhet meg magának.

Forrás: [origo]
Kicsi, de aránylag olcsó gép a Toshiba Satellite T130

  • A 15 colos átlaglaptopokból nem érdemes kiemelni márkát: a Celeronnál gyorsabb, kétmagos processzorral, legalább két gigabájt memóriával szerelt típust érdemes keresnünk, ezekkel sokszor az előre telepített Windows 7-et is az átlagosnál kedvezőbb áron adják. 120 ezerért még a fapadosabb felszereltségű modellek közül lehet vásárolni, 150 ezer forintból azonban már jól felszerelt konfiguráció választható.
  • Két példa is van az olcsó, de kompakt laptopra: a 11 colos Fujitsu P3110-es és a 13 colos Toshiba T130-as egyaránt 150 ezer forintba kerül Windows 7-tel, 320 gigabájtos merevlemezzel és 2, illetve 4 gigabájt memóriával. Tulajdonosuknak a beépített DVD-ről le kell mondaniuk, ezt tizenezer forintos, USB-s külső meghajtóval pótolhatják.

Már alig olcsóbb az asztali gép

Miért lehet érdemes asztali PC-t vásárolni? Mert azonos ár mellett erősebb konfigurációt lehet kihozni belőle, mint egy laptopból. Százötvenezer forintból már viszonylag komoly konfigurációt is összerakhatunk - viszont egy ilyen erőgép jó eséllyel elég hangosan zúg, nem lehet az alvó házastárs mellett használni esténként. Ha azonban csak általános célra keresünk számítógépet, az árkülönbség minimálisra csökken, hiszen az asztali géphez monitort, egeret és billentyűzetet, esetleg hangfalat is kell vásárolni, a laptop viszont ezek mindegyikét tartalmazza. Az árlistákon az asztali gépek mellett legtöbbször operációs rendszer nélküli árak szerepelnek, pedig egy Windows 7 licenc harmincezer forinttal növeli meg az árat - persze lehet helyette például ingyenes Ubuntu Linuxot használni. Egyértelmű előnye, hogy egy asztali számítógépet könnyű szerelni és bővíteni is.

Forrás: [origo]
Évek óta az iMac a legszexibb asztali gép

  • Noha a legolcsóbb, 60-70 ezer forintos asztali gépekben - még ha nem is a legnagyobb teljesítményű - de már kétmagos processzor ketyeg, a memóriával sokszor spórolnak, pedig egy gigabájt ma már kevés, legalább két gigabájtot kell választani. Egy húsz-huszonkét colos monitort már harminc-harmincötezer forintért hazavihetünk, ekkora képernyőn pedig már kényelmesebb a munka, mint egy laptop kicsi LCD-jén.
  • Míg egy hagyományos asztali gép nem túl attraktív látvány, egy dekoratív alternatívája az Apple iMac: a monitorba szerelt gépből a legolcsóbb, 21 colos modell is 380 ezer forintba kerül, a majdnem tévéméretű 27 colos változatért pedig félmillió forintnál is többet kérnek el.
  • A többi nagy gyártónak is vannak egybepécéi (all-in-one PC), amelyek egy nagy monitorra emlékeztetnek. Aki a nappaliba szánná a PC-t, érdemes megfontolnia ezt a kategóriát, azon belül is az érintős modelleket, meglepően jól használhatók (a gyerekeknek például ideális a nagy érintőképernyő), ugyanakkor külsejük a tévékével összevethető (olykor tartalmaznak is tévétunert), egyáltalán nem számítógépszerű.
  • Egy másik lehetséges megoldás még a nagy teljesítményű mini-PC beszerzése, ilyen például a Mac mini: sajnos mostanra az Apple egykor legolcsóbb számítógépe már elég drága, 240 ezer forintot kérnek el érte. Egy említésre méltó riválisa van itthon, a Dell Studio Hybrid, ez azonban százezer forinttal drágább nála.