Egyelőre bukás az Internet Explorer 9

Vágólapra másolva!
Még mindig az Internet Explorer 6 a harmadik legnépszerűbb böngésző, a netezők hatvan százaléka továbbra is Windows XP-t használ. Bár egyre népszerűbb a Windows 7 és az alternatív böngészők, a felhasználók tíz éves szoftvereket használnak.
Vágólapra másolva!

Hatvan százalék alá csökkent a kilenc éves Windows XP részesedése a Microsoft operációs rendszerei között. A felhasználók majdnem egyötöde már Windows 7-et használ, közel 13 százalékuk pedig még Vistán dolgozik. A fennmaradó tíz százaléknyi felhasználón a Mac OS X különböző verziói és a Linuxok osztoznak. A trendek azt mutatják, hogy a Windows-t használók hajlandóak frissíteni az operációs rendszerükön. Az XP tíz százalékot vesztett részesedéséből tavalyhoz képest, Vistát pedig hat százaléknyival kevesebben használnak.

A böngészők versenyében rosszabb helyen áll a Microsoft. Az Internet Explorer 8 története során először veszített a részesedéséből, a szeptemberben bejelentett kilences Explorer pedig nem keltette fel az emberek érdeklődését, csak 0.3 százaléknyi felhasználót sikerült megnyernie. A nyolcas verziójú Internet Explorer még mindig a világ legnépszerűbb böngészője 29 százalékos részesedésével, ám a Firefox felzárkózóban van hozzá. Az alternatív browsert a netezők közel 23 százaléka használja. Chrome-ot a webet használók nyolc és fél százaléka, Safarit pedig öt százaléka részesíti előnyben.

A webfejlesztők legnagyobb bánatára a népszerűségi lista harmadik helyén továbbra is a modern szabványok támogatásában nem jeleskedő Internet Explorer 6 található. A 2001-ben bemutatott, patinás böngésző lassan veszti el felhasználóit, ám valószínűleg még évekig köztünk lesz.