Végre egy jó Need for Speed!

Vágólapra másolva!
Megjelenése előtt próbálhattuk ki a legendás autós játék legújabb epizódját. A Hot Pursuit alcímű újdonság leginkább a sok évvel ezelőtt megjelent elődeire hajaz, forradalmi újdonságot nem is igazán tartalmaz. Ennek ellenére a százmilliós árú rendőrautókat és hiperdrága sportkocsikat felvonultató új epizód  hat év után az első olyan Need for Speed, amely újra odaszögezi a tévé vagy monitor elé a játékost.
Vágólapra másolva!

Az elmúlt évtizedben minden évben megjelent egy újabb rész a Need for Speedből - egyedül 2001-ben nem jött ki folytatás a világ egyik legismertebb autós játékból. Ilyen feszített tempóban lehetetlen minőséget előállítani - nem csoda, hogy ez a játékot kiadó Electronic Artsnak sem sikerült, hiába váltogatta a fejlesztőket. Komoly sikert utoljára a hat évvel ezelőtt megjelent NFS Underground 2 aratott, a veteránabb felhasználók jelentős része viszont a Porsche Unleashedet emlegeti a sorozat legjobb darabjaként, ami nem kevesebb, mint tíz évvel ezelőtt került a boltokba. Ilyen múlttal nem csoda, hogy a legújabb Need for Speed DVD-jét nem túl lelkesen löktük be az Xbox 360 meghajtójába.

Csak egy kicsit piszkálták meg a fizikát

Nem kis meglepetésre azonban néhány perc játékot követően kiderült, hogy a legújabb, Hot Pursuit alcímű rész fergetegesen jól sikerült. Ismerős a cím? Nem csoda, hiszen már két korábbi NFS is megjelent ezen a néven még PC-re és Playstation 2-re, valamint az azzal egykorú konzolokra.

Alapjában véve a korábbi rész játékmenetéhez nyúltak vissza a fejlesztők, hiszen itt is két lehetőség adott: az ember egy közúton randalírozó illegális versenyző, vagy egy gyorshajtókra vadászó rendőr szerepébe bújhat. Külön sztorit ennek a játéknak már nem dolgoztak ki, ami cseppet sem baj, hiszen egy ilyen játékban az ember száguldozni akar, nem pedig nyögvenyelős átvezető videókat nézegetni. Bár az új NFS nem profi szimulátor, az autók azért nem viselkednek durván természetellenesen, habár a fizikát kicsit megbuherálták annak érdekében, hogy látványos, gumifüstölő farolásokat élhessünk át akár kétszáz kilométer per órás sebességnél is.

Ahogy egy rendőri üldözést elképzelünk

Az alapszituáció sem a valós életből származik: a játék egyi Seacrest nevű település virtuális útjain játszódik, ahol az országutakon nem kamionok és buszok, hanem tíz és százmilliós értéket képviselő szuperautók száguldoznak. Nem kell aggódni, a Corvette-hez, Dodge Viperhez és Porschékhez hasonoló sportjárgányok itt nem csupán az illegális versenyzéssel foglalkozó kiváltságosok tulajdonai, a rendőrség is hasonló járművekkel igyekszik visszaszorítani a gyorshajtókat.


A Need for Speed: Hot Pursuit bemutatóvideója

A virtuális kopók nem kecmecelnek sokat: az elfogás nem szirénázással és az útpadkára lehúzódva történik, hanem a karosszériára irányzott lökésekkel kell összetörni a másik felet. Annak érdekében, hogy a játékélmény folyamatos legyen, a törések mechanikáját is módosították: ha mi hajtunk bele egy másik autóba, csak az sérül, ha viszont ő taszajt rajtunk, akkor csak mi. Bár mind a rendőrautók, mind a versenygépek elég jól bírják a strapát, ha sokszor falnak ütközünk velük, végül teljesen tönkre is tudnak menni, az aktuális állapotot pedig a jobb alsó sarokban lévő csík jelzi.

Ebben a játékban nem találni nagyvárosi utcákat, csak országutakon és autópályákon lehet haladni: a bejárható terület nagy, bár ezt csak részenként, vagyis pályánként lehet körbeautózni, de ezek sem lineárisak, útelágazások és levágások tarkítják őket. A pályákat a régi autós játékok hangulatát idézően teletűzdelték látványosságokkal, néhány kilométeren belül műholdas kommunikációs állomással, helikopter-leszállóval, vízeséssel és kidőlt mamutfenyőkbe vágott alagutakkal találkozhatunk. Ennyi látnivalót ilyen rövid úton a valós életben biztosan nem látnánk: noha a sok érdekesség kissé giccsessé teszi a pályákat, egyben ingergazdagabbá is válik tőle a környezet, ami viszont jótékony hatást gyakorol a játékélményre.

Gyerekbarát ütközések

Annak ellenére, hogy az összes jármű törését megvalósították, a készítők egyfajta "gyerekbarát" karambolrendszert valósítottak meg: egy bizonyos mértékűnél jobban sosem törnek össze az autók. Ha háromszor megpördültek a levegőben, majd nekik hajt még három másik autó, akkor is csak összehorpadnak, sosem szakadnak például ketté.

Forrás: [origo]
A fényezés sosem marad érintetlen (képek a játékból)

Amennyiben rendőrként egy gyorshajtót a fák közé lökünk, hogy jobb belátásra bírjuk, ebben a játékban nem kell aggódni az egészségéért, mindig életben marad, és fejét csóválva megadja magát. Valószínűleg ennek köszönhető, hogy a program 12 éven felülieknek szóló besorolást kapott a PEGI-től, míg a hasonló amerikai szervezet már tízéves kortól oda merné adni a gyermekeknek.

Nem csak verseny, küzdelem is

Ahogy a korábbi két Hot Pursuitban, a legújabb NFS-ben is a törvény ellentétes oldalán állók küzdenek meg az utakon, ezúttal azonban különböző fegyvereket is bevethetnek egymás ellen. Mind a versenyzők, mind a rendőrök a gumikat kiszúró tüskés útzárakat dobhatnak a többi jármű elé, vagy elektromágneses impulzusokkal tehetik működésképtelenné az elektronikát: mindkét támadás csak ideiglenesen állítja meg az ellenfelet.

Minden járműben aktiválható a nitró, amellyel extra gyorsulást érhetünk el, mennyisége azonban meglehetősen korlátozott, és csak nagyon lassan töltődik vissza. A versenyzők ezen kívül extra turbó módot is aktiválhatnak a meneküléshez, a rendőrök viszont helikopteres segítséget vagy útzárat is kérhetnek a száguldozók megállításához. Az, hogy mindkét oldal bevetheti a saját trükkjeit, igen kiegyensúlyozottá teszi a játékot. Az NFS-sel egyébként némi gyakorlást követően a kezdőbb játékosok is elboldogulnak, mivel fokozatosan adja az egyre nehezebb pályákat, fokozatosan adagolva az egyre nehezebben legyőzhető, például viszonttámadó, vagy a legváratlanabb pillanatban száznyolcvan fokos fordulókkal trükköző ellenfeleket.

Forrás: [origo]
A legdögösebb virtuális rendőrautókkal az új NFS büszkélkedhet (még több kép)

Kezdő kopóként még csak a jó öreg Ford Crown Victoria volánja mögé ülhetünk be, később azonban már olyan egzotikus márkák, mint Koenigsegg, McLaren és Lamborghini rendőrautó-változatait is megszerezhetjük. A legtöbb járgány egyébként a versenyzők és a rendőrök számára egyaránt elérhető, egy-egy kivételt leszámítva.

A haverokkal csak az interneten játszhatunk

Az új Need for Speedben debütált elsőként az Autolog névre hallgató internetes rendszer, amellyel a játékot ugyancsak birtokló ismerősökkel tarthatjuk a kapcsolatot és mérhetjük össze tudásunkat. Miután a játékot megjelenése előtt próbáltuk ki, ezt még nem volt módunk kipróbálni, videós bemutatója szerint többek közt arra alkalmas, hogy nyomon kövessük rajta az ismerősök eredményeit, vagy kihívjuk őket egy versenyre, esetleg a verseny közben készült fotókat megosszuk velük. Ez utóbbi elég látványos lehetőség, akár egy hatalmas karambol közepén is lehetőség van kimerevíteni az időt, és bármilyen szögből rögzíteni az eseményeket. Sajnos a legújabb Need for Speedben nincs mód offline többjátékos versenyre, így osztott képernyőn sem lehet száguldozni, pedig biztosan sokan versenyeznének a barátokkal vagy a családtagokkal ugyanazon tévé előtt ülve.

Ez az egyetlen komoly negatívum, amit az új Need for Speeddel szemben felhozhatunk. Az új Hot Pursuit egy nagyon jól sikerült, izgalmas játék, amely egy pillanatra sem engedi elmélázni a játékost. Ebben a programban az extra eredmények elérését követően új autókhoz lehet hozzáférni, a meglévőket tuningolni nincs mód, de ez nem is igazán hiányzik a játékból. Az utakon bevethető fegyvereket is úgy alakították ki, hogy csak közvetett módon segítsék a játékost, direktben nem alkalmasak a versenytársak mozgásképtelenné tételére, viszont sokkal izgalmasabbá válik tőlük a küzdelem.

A Need for Speed: Hot Pursuit november 19-étől lesz kapható Magyarországon, a PC-s verziót magyar feliratos változatban fogja megjelentetni a kiadó, és 9 ezer forint lesz az ára, az Xbox 360-ra és Playstation 3-ra megjelenő változat azonban angol nyelven lesz kapható 12-13 ezer forintért. A Nintendo Wii-re is készül azonos címmel egy játék, ezt azonban más cég fejleszti, így eltérő lesz a most bemutatott játéktól. A demóverziót egyelőre csak az Xbox Live és a Playstation Network rendszerekben tették elérhetővé, a PC-s kiadásból nem létezik kipróbálható verzió.

Olvasóink között a Need for Speed: Hot Pursuit PC-s verziójának két példányát is kisorsoljuk. Ha szeretne indulni nyereményjátékunkon, 2010 november 8-án hétfőn 23 óráig küldje el az alábbi kérdésre a helyes választ a [email protected] e-mail címre nevével és postacímével együtt: Hányban jelent meg a Need for Speed első része? A nyereményjátékban az Origo Zrt. munkatársai és hozzátartozóik nem vehetnek részt.