Laptopon keresztül lehet kommunikálni a delfinekkel

Vágólapra másolva!
Egy floridai óceánárium munkatársai az emberekkel való kommunikációra oktatnak delfineket hordozható számítógépek segítségével. A vízi emlősállatok a Panasonic katonai laptopját preferálják az Apple iPadjével szemben.
Vágólapra másolva!

A SpeakDolphin nevű nonprofit szervezet munkatársai várhatóan már jövőre bemutatják saját fejlesztésű eszközüket, amely egyfajta digitális tolmácsként teszi lehetővé a kommunikációt az emberek és a delfinek között. A berendezés hardveres részét a Panasonic ipari és katonai használatra szánt víz-, és ütésálló Toughbook laptopja szolgáltatja. Jack Kassewitz, a szervezet egyik alapítója eredetileg egy Apple iPadet vásárolt, ám ez végül nem vált be, ezért váltottak az erősebb hardverrel rendelkező, egyidejűleg több alkalmazás futtatására is alkalmas Panasonic gépekre, amelyeket a gyártó ajánlott fel a kutatáshoz. Ezek a gépek teljesen vízállóak, képernyőjük tartalma pedig napfényben is látható.

A kísérletek részeként egy játékot dolgoztak ki a delfineknek, akiknek a nekik megmutatott tárgyakat kellett beazonosítaniuk a képernyőn látható fotókon. Az állatokkal való kommunikáció alatt rögzítették a delfinek által kibocsátott hangokat és a mozdulataikat is. A különböző tárgyak esetében a delfinek mindig eltérő hangokat adtak ki, ha azonban több állatnak mutatták meg ugyanazt a dolgot, nagyon hasonló hangokat bocsátottak ki, mint társaik.

Forrás: [origo]

Bár Kassewitz szerint a kísérletek egyelőre nem bizonyítják, hogy a delfinek szintaxissal és szókinccsel rendelkező nyelvvel rendelkeznek, de reményeik szerint egyszer ezt is be fogják bizonyítani. A szakember ugyanis úgy véli, hogy a delfinek csaknem olyan komplex módon kommunikálnak egymással, mint az emberek.

A szervezet vizsgálatai szerint a delfinek muzikális képességekkel is rendelkeznek, a kísérletek során a fuvolán lejátszott dallamot 290 hangjegy hosszúságig vissza tudták ismételni, bár nem az emberi fülnek, hanem fajtatársaik által értelmezhető formátumban - erre a hangok digitális elemzésével jöttek rá a kutatók. A tárgyak beazonosításán alapuló játékok során felvett hangokból a kutatók egy adatbázist készítettek, amely valós időben képes "lefordítani" a delfinek által kiadott hangokat.