Nyomoz az FBI a jogvédőket támadó hackerek után

Vágólapra másolva!
Nyomoz az FBI a zeneipari szervezetek honlapjait romba döntő névtelen hackerek után. A 4Chan fórumain szerveződött Anonymous nevű csapatnak nem ez az első akciója, tiltakoztak már a szcientológusok ellen, és rendeztek már pornó napot is a YouTube-on.
Vágólapra másolva!

Az összes nagyobb zeneipari szervezet honlapját leállította már fél hónapja tartó hadjárata során az Anonymous. A legújabb pletykák szerint az USA szerzői jogi testületének megtámadásával az FBI figyelmét is felhívta magára a hackercsoport. A CNET-nek nyilatkozó források szerint a nyomozóiroda szorosan együttműködik az eddigi áldozatokkal, ám eredményeket még nem tud felmutatni.

A támadásokat akkor kezdte meg az Anonymous, amikor kiderült, hogy egyes jogvédő szervezetek a felszólítások és peres fenyegetések mellett keményebb eszközöket is használtak a kalózok ellen. Az első célpont indiai székhelyű Aiplex Software nevű cég volt, amely ügyfeleinek jogi képviselete mellett azt is vállalta, hogy túlterheléses támadást indít a torrentoldalak ellen. Az Anonymous haragját később megszenvedték a RIAA, az Amerikai Filmszövetség (MPAA), és a brit lemezkiadókat tömörítő iparági szervezet, a BPI szerverei is. Az internetes trollok a magánszemélyeknek sem kegyelmeztek, megtámadták a KISS basszusgitárosának, Gene Simmonsnak a lapját is, miután az kalózellenes nyilatkozatokat tett.

Forrás: [origo]
Dizájnos támadószoftvert készítettek a trollok

A csoport korábban is használt alacsony földkörüli pályán keringő ionágyú (Low Orbit Ion Cannon, LOIC) becenevű hackerszoftverét vetette be a szerverek ellen. A támadóeszközt a 4Chan fórum közössége működteti, minden tag a saját gépén futtatja az egyszerűen letölthető szoftvert, és annyit áldoz a szerverek elárasztására otthoni sávszélességéből, amennyit nélkülözni tud. Egyelőre becslések sincsennek arról, hogy mekkora kárt, és hány órányi kiesést okoztak a támadások. Az egészen biztos, hogy pénzbírsággal vagy akár börtönbüntetéssel is sujthatóak a LOIC-t üzemeltető netezők.

A szerzői jogvédő szervezetek és az Anonymous közti vita nem csak számítógépekkel zajlik. A támadó fél nevében beszélő - vagy legalábbis ezt állító - szóvivők azt nyilatkozták, hogy a cenzúra ellen küzdenek, a jogvédelmet pedig a cenzúra egyik formájának tekintik. A zene- és filmipari szervezetek szerint azonban csupán a szellemi termékek ellopását próbálják ezzel hangzatos jelszavak mögé rejteni a kalózok.