Napi 120 sms elküldése már önmagában kóros cselekvés, de az ennyit írogató tinédzserek valószínűleg más lelki és egészségügyi problémákkal is küzdenek, így például isznak és kábítórszereznek is amerikai kutatók szerint.

A Case Western Reserve University munkatársai 4257 középiskolás bevonásával végeztek felmérést a tinédzserek netezési szokásairól egy közép-nyugati városban, amivel párhuzamosan az élvezeti cikkek fogyasztásával és a szexuális szokásaikkal kapcsolatos kérdőív kitöltésére (Youth Risk Behavious Survey) kitöltésére is megkérték őket.

A válaszadó diákok 19,8 százaléka számolt be arról, hogy sms-függő, vagyis napi 120 szöveges üzenetnél többet küld el, és 11,5 százalékuk bizonyult közösségi oldal-függőnek, ami azt jelenti, hogy napi 3 óránál többet tölt a MySpace-en, a Facebookon vagy hasonló oldalakon. Mint a kutatásból kiderült, a virtuális kapcsolatokba menekülő tizenévesek között sok a kisebbségi etnikumhoz tartozó, szegény családból származó lány.

Az sms- és netfüggők, mint az a felmérésből kiderült, nem csak ezzel a függőséggel küzdenek, mivel az alkohol- és drogfogyasztásra, a dohányzásra és az aktívabb szexuális életre is hajlamosak úgy, hogy rendszeresen váltogatják a partnereiket. Ha mindez nem lenne elég, problémás tinik körében gyakoribbak az étkezési és alvászavarok, a depresszió, az elhízás és az öngyilkosságra való hajlam, amelyek rendszerint kéz a kézben járnak egymással.

A felmérés nem tárta fel a pontos ok-okozati összefüggéseket a tinédzserek lelki és egészségügyi válságjelenségei között, de azt is megállapította, hogy az egyáltalán nem sms-ező vagy a közösségi oldalakat kerülő fiatalok (22,5 százalék) kiegyensúlyozott életet élnek.