Lecsukják Sarah Palin postafiókjának feltörőjét

Vágólapra másolva!
Egy évet kell elzárva töltenie annak az egyetemistának, aki 2008-ban saját bevallása szerint a hecc kedvéért feltörte Sarah Palin amerikai republikánus alelnökjelölt privát postafiókját.
Vágólapra másolva!

A tette elkövetésekor 20 éves David Kernellnek nem börtönbe, hanem egy speciális intézetbe, egy ún. halfway house-ba (átmeneti otthon) kell bevonulnia, ahol összesen egy évet és egy napott kell eltöltenie - számolt be az ABC News. A fiatalember, akinek édesapja egy demokrata párti képviselő, különösebb technikai bravúr nélkül volt képes behatolni a politikus gov.palin@yahoo.com című privát postafiókjába. Csupán a Yahoo jelszóemlékeztető funkcióját használta, melynek kérdéseire a helyes válaszokat az interneten kereste elő az alelnökjelölt életrajzából. Ezek megválaszolásával új jelszót adhatott meg a postafióknak, amelyet ezt követően már csak ő érhetett el, eredeti használója pedig nem.

Kernell később képernyőmentéseket is közölt feltöréséről, valamint nyilvánosságra hozta a politikus üzeneteit, címlistáját és családi fotóit, valamint lányának telefonszámát is a 4chan nevű online fórumon. Az egyetemista egyébként később elnézést kért Sarah Palintől és családjától, saját fogalmazása szerint ez a botlása hátralévő életében végig fogja kísérni. Mivel David Kernellt 11 éves kora óta depressziója miatt kezelik, védői erre tekintettel azt kérték a bíróságtól, hogy ne ítéljék elzárásra a fiatalembert, ám ezt a bíró elutasította.

Az egyetemista a hatályos törvények értelmében akár börtönbe is kerülhetett volna, ám az ügyében eljáró bíró azt javasolta, hogy egy annál enyhébb fokozatú intézetben kelljen letöltenie büntetését. Arról, hogy Kernell elkerülheti-e a felnőttek börtönét, egy illetékes testület fog dönteni. A hatályos törvények értlmében egyébként akár húsz éves szabadságvesztésre is ítélhették volna a fiatalembert.