Holland kutatók szerint a wifi megbetegíti a fákat

Vágólapra másolva!
Repedező kéreg, beteg levelek és késői virágzás - egy holland egyetem kutatói szerint ilyen következményei vannak a fákra wifis rádióhullámoknak, bár az eredményeik még ellenőrzésre várnak.
Vágólapra másolva!

A wifi-hotspotok fákra gyakorolt hatását a hollandiai Alphen aan den Rijn város megrendelésére vizsgálta a wageningeni egyetem Hollandia nyugati részén az elmúlt öv évben - írja a Mashable. A kutatók szerint a wifi-hotspotok közelében az általuk vizsgált kőrisfák levelei fémesen csillogóvá váltak, mivel elhalt az őket borító külső sejtréteg.

Ez csak akkor fordult elő, ha a vizsgálat során használt 100 milliwattos teljesítményű, 2412-2472 megahertzen adó wifi-hotspot három méteres távolságon belül volt a fáktól, de a távolabbi növényeknél is előfordultak növekedési rendellenességek, például a kéreg megbetegedése. A kutatók által vizsgált kukoricaültetvények lassabban nőttek a wifi hatására és később indultak virágzásnak.

A sejtbiológus kutatók három hónapon át tették ki wifi-sugárzásnak a vizsgált növényeket, de a tanulmányuk szerint az elmúlt öt évben, amióta a kutatást elkezdték, egész Hollandiában hasonló tüneteket kezdett mutatni a városi kőrisállomány 70 százaléka. A holland rádiótávközléssel foglalkozó hatóság, az Antennabureau vitatja, hogy a fák megbetegedését egyértelműen a wifi-hotspotok okoznák, mivel más fajtáknál nem mutathatók ki hasonló rendellenességek, így lehet, hogy csak valamilyen fabetegségről van szó, vagy a légszennyezés hatásáról.

A wageningeni egyetem kutatói maguk is elismerik, hogy első kutatási eredményeik, bár felkeltették a kíváncsiságukat, és további vizsgálatot igényelnek, nem bizonyítják a wifi mindenfajta fára gyakorolt általános káros hatását. A kutatók azt is megemlítették a wifis tanulmányukban, hogy más kutatások nem mutattak ki hasonló jelenséget a többi fafajtánál. A holland kutatók februárban publikálják részletesen a kutatási eredményeiket egy konferencián.