Jön az eldobható e-papír

A Cincinatti Egyetem kutatói olyan színes e-papírt fejlesztettek ki, aminek valódi papír a hordozófelülete, és a belőle készült kijelzők összehajthatók és eldobhatók lesznek.

Az amerikai kutatók rájöttek, hogyan lehet a színes e-papír kijelzőknél használt electrowetting (EW) technológiát - amely elektromos töltés hatására le-fel süllyedő színes festékanyagokat használ a kép megjelenítésére - az eddig alkalmazott üveg helyett papírból készült hordozófelületen alkalmazni - írja a TG Daily. A papír alapú e-papír a kutatók elképzelése szerint olcsón előállítható, és ugyanúgy összehajtható és felcsavarható lesz, mint a jelenlegi újságlapok, és használat után ugyanúgy el is lehet majd dobni.

A technológia másik előnye, hogy a papírból készült e-kijelzők fogásra, ránézésre is teljesen olyanok lesznek, mint a valódi papírkiadványok, amelyek leutánzása az e-papír-gyártók egyik fő célja. Igaz, azok másik előnye, hogy tartósak és - például az újságpapírral ellentétben - nem termelnek hulladékot, de a fejlesztők szerint az elhasznált kijelzők nem jelentenek majd jelentős környezeti terhelést. Az egyetem fejlesztőcsapatát vezető Andrew Steckl professzor szerint az új EW-megoldásból 3-5 éven belül lehet piackész termék.