Sms-ben is lehet majd segélyhívást indítani Amerikában

Vágólapra másolva!
Rablás vagy túszejtés esetén jól jöhet, ha némán is el lehet érni a 911-et, és a hatóságokat automatikusan riasztó szenzorokat is be lehet vonni a segélyhívásba, például autólopás vagy szívroham esetén - vélekedik az amerikai távközlési regulátor.
Vágólapra másolva!

Sms-ben, mms-ben vagy videohívással is el lehessen érni az amerikai segélyhívó számot, a 911-et - ez a Federal Communications Committe (FCC), az USA távközlési regulátorának célja a Wired szerint. Az Amerikában 1968-ban bevezetett egységes hívószámra 230 millió hívás érkezik évente, 70 százalékuk már mobiltelefonról, ezért a hatóság szerint is időszerű lenne a jelenleg csak hanghívásokat kezelő diszpécserközpontokat a XXI. század elvárásainak megfelelően fejleszteni.

A csak telefonon hívható 911 korszerűtlenségére már 2007-ben fény derült, amikor a Virginia Tech főiskolán történt lövöldözés alatt sok, az ámokfutó elől rejtőzködni kényszerülő tanár és diák próbált sms-t írni a segélyhívószámra, amelyek sosem értek célba. Az FCC szerint a szöveges, mms-es segélykérésnek több hasonló helyzetben is van létjogosultsága, például rablás, túszejtés esetén, amikor nem beszélhet a telefonba az áldozat, vagy akár akkor is, amikor egy szemtanú szeretne feltűnés nélkül jelenteni egy nyilvános helyen látott bűncselekményt. Ha pedig egy balesetről vagy más vészhelyzetről lát élő videohívást a diszpécser, akkor lehet, hogy hatékonyabban tudja a helyszínre irányítani a mentőket, tűzoltókat.

A távközlési regulátor még ennél is tovább megy azzal, hogy akár automatikusan indított segélyhívások fogadására is felkészítené a diszpécserközpontokat. Ilyen jelzéseket leadhatnának kémiai szenzorok, otthoni vagy autóriasztók, vagy akár orvosi eszközök, például hordozható EKG-k is, amelyeket a veszélyeztetett idősek vagy betegek használhatnak.

Az egyelőre nem tudni, hogy az FCC tervei mikor és főleg mennyiből valósulhatnak meg. Az amerikai segélyhívó rendszert legutóbb 2001-ben újították meg, amikor bevezették, hogy a diszpécserközpontok cellainformációk vagy GPS-koordináták alapján meghatározhassák a segélykérők tartózkodási helyét, pár évvel ezelőtt pedig több internetes telefonszolgáltatót köteleztek arra, hogy tegyék lehetővé előfizetőik számára a 911 hívását, ami például a Skype-nál mind a mai napig nem megoldott.