Kuvaitban betiltották a DSLR fényképezőgépeket

Vágólapra másolva!
Három kuvaiti minisztérium közös rendelettel tiltotta be a DSLR, vagyis a digitális tükörreflexes fényképezőgépek nyilvános helyen való használatát, mert azok zavarták az állampolgárok nyugalmát.
Vágólapra másolva!

Az arab országban november 23-tól tilos közterületen DSLR, vagyis digitális tükörreflexes fényképezőgépet használni, kivételt ez alól csak az ilyen gépeket munkaeszközként használó sajtófotósok képeznek - írja a Kuwait Times. A kuvaiti hobbifotósok és művészek értetlenül fogadták a helyi pénzügyminisztérium, a szociális minisztérium és az információs minisztérium közös rendeletét, főleg mivel a digitális kompakt fényképezőket vagy a kamerás mobiltelefonokat nem érinti a tiltás.

A napilap által megszólaltatott fotóművészek viszont magyarázatot adtak arra, miért tiltotta be a kormány a DSLR-t: nyilvános helyen rendszeresen érte őket inzultus a fényképezőgépeik miatt, mivel a járókelőket irritálta, ha a - jellemzően nagy méretű, és főleg fekete - gépekkel fényképezték őket, vagy legalábbis a közelükben csattogtatták azokat. Egyikük már arra is gondolt, hogy a tárgyfotózásra vagy a természetfotókra áll át, hogy elkerülje a folyamatos zaklatást.

A Kuwait Times bloggere szerint az országban annyira szokatlan dolog a fotóművészet, hogy sokat azt hihették, a fotósok rosszban sántikálnak. A tiltás az országba turistaként látogató külföldieket is érinti, akik szintén hobbi célra használnának ilyen gépeket, ami okozhat némi kényelmetlenséget az oda utazóknak.