Bőrráktól védő alkalmazás iPhone készülékekre Ausztráliában

Vágólapra másolva!
Az iPhone készülékekre szabott új alkalmazás - a SunSmart - révén az ausztrálokat a jövőben okostelefonjuk figyelmeztetheti arra, hogy mikor kell abbahagyni a napfürdőzést, és elkerülni a bőrrákot okozó UV-sugárzást.
Vágólapra másolva!

A kontinensnyi országban világszerte a legmagasabb a bőrrákos megbetegedések száma: évente mintegy 1850 ember halálát okozzák, ami több, mint ahányan közúti balesetben meghalnak - mutatott rá az ausztrál rákszövetség. A szervezet adatai szerint minden három ausztrálból kettőnél kimutatják a betegséget még a 70. életév előtt.

"Úgy látjuk, hogy az emberek az időjárást és a hőmérsékletet veszik figyelembe, amikor mérlegelik a védekezést, de a gondot az UV-sugárzás jelenti. Ezt pedig nem lehet érezni" - mondta a ráktársaság egyik szakértője.

Az iPhone készülékekre készült alkalmazást a társaság fejlesztette ki, részben azzal a céllal, hogy a káros napsugárzást hanyagabban kezelő fiatalok is nagyobb figyelmet fordítsanak a megelőzésre. A program napi időjárás-előrejelzést közöl, és ebbe beletartozik az UV-sugárzás várható legmagasabb értéke.

Az alkalmazás GPS-technológiát alkalmaz, így automatikusan nyomon követi a felhasználó helyzetét. Az ingyenesen letölthető SunSmart révén percről percre megfigyelhető az UV-sugárzás szintje.