Több száz kínai hackert tartóztattak le

Vágólapra másolva!
Miután a WikiLeaks által kiszivárogtatott információk szerint Amerika szerint a kínai kormány áll a Google-t és más cégeket érintő kibertámadások mögött, az ázsiai ország vezetése bejelentette, hogy az idén közel félezer hackert tartóztatott le, ugyanakkor a kibertérben zajló illegális tevékenység mértéke továbbra is nagyon magas.
Vágólapra másolva!

A Reuters beszámolója szerint január és november között a kínai hatóságok 460 hackert tartóztattak le, és 180 internetes támadás kapcsán indult nyomozást zártak le sikeresen - jelentette be a belbiztonsági minisztérium.A hírt egy nappal azt követően hozták nyilvánosságra, hogy a WikiLeaks nevű szervezet vasárnap bizalmas diplomáciai sürgönyök kiszivárogtatását kezdte meg honlapján. Ezek egyikéből kiderül, hogy az amerikai kormányzat szerint a kínai kormány támogatásával vittek véghez 2009 végén a Google és más nyugati cégek rendszerei ellen kibertámadásokat.

Ugyanakkor a letartóztatások ellenére továbbra sem rózsás a helyzet a kínai szaktárca egyik képviselője szerint, az országban továbbra is gyakoriak a hackertámadások és más szabotázsjellegű online események.

Száműzik a hivatalokból a kalózszoftvereket

A PC World beszámolója szerint a kalózkodás visszaszorítását célzó stratégiája részeként a kínai kormány azt is magára vállalta, hogy a helyi hivatalokból száműzi illegális szoftvereket 2011 októberéig.

A kalózszoftverek használata miatt a Microsoft tíz kínai vállalat ellen indított pert, akik operációs rendszerük illegális kópiáival árusítottak számítógépeket. Kínában a kalózkodás hatalmas problémát jelent, az országban lévő számítógépek mintegy 80 százalékán nem eredeti szoftverek futnak, amely milliárd dolláros károkat okoz a szoftverkészítőknek.