Ideiglenesen megszűnt a WikiLeaks internetcíme

Vágólapra másolva!
Ezúttal nem hackertámadás miatt vált elérhetetlenné a WikiLeaks nevű, bizalmas diplomáciai információkat kiszivárogtató honlap. A szájt domainnevét kiszolgáló cég szerződést bontott az oldallal, mivel amiatt rendszerét a többi ügyfelet is érintő, folyamatos támadások érték.
Vágólapra másolva!

A WikiLeaks honlapja péntektől vált elérhetetlenné eredeti internetcímén, a Wikileaks.org-on, miután a domainnevet üzemeltető társaság, az EveryDNS.net szerződést bontott a szervezettel. Az oldal numerikus formátumú IP-címén (http://46.59.1.2/) továbbra is működik.A domainnevet üzemeltető társaság azért mondta fel a WikiLeaksszel kötött szerződését, mert az információkat kiszivárogtató oldal ellen olyan sok támadás érte a cég rendszerét, hogy az már az egyéb ügyfeleknek nyújtott szolgáltatásokat is érintették. Néhány órával azt követően, hogy a WikiLeaks szokványos webcímén keresztül elérhetetlenné vált, a szájt a Twitteren bejelentette, hogy svájci szerverekre költöztette át honlapjának tartalmát, amely a későbbiekben a Wikileaks.ch címen lesz elérhető, de ez a netcím egyelőre még nem működik.

Az EveryDNS tagadja, hogy politikai okokból mondta volna fel az internetcím működtetését, weboldalán azt közölte, hogy a kibertámadások mértéke olyan nagy volt, hogy az már a cég 500 ezer egyéb szájtot kiszolgáló infrastruktúrájának működtetését veszélyeztették. A cég egy nappal az internetes névszolgáltatás felfüggesztése előtt e-mailben, Twitteren és a saját chatjükön keresztül is, ezért a kiesés a WikiLeaks felelőssége.

Egy nappal korábban az Amazon cég függesztette fel a WikiLeaksnek nyújtott webes szolgáltatásait ugyancsak arra hivatkozva, hogy a kritikák kereszttüzében álló ügyfél miatt rendszereiket folyamatosan komoly támadások érik. Ugyanakkor az Amazont az egyik amerikai belbiztonsági bizottság is felkérte arra, hogy szüntesse meg az adatszivárogtató oldal hosztolását. A kiszivárogtató oldalt a franciák is kitiltották. Eric Besson, a digitális gazdaságért felelős francia miniszter pénteken kérte fel az illetékes hatóságokat, hogy járjanak el a részben francia szervereken tárolt oldal ellen.