Pluginjeik miatt szidják a Google-t és a Microsoftot

Vágólapra másolva!
A Mozilla evangelistája, Asa Dotzler szerint a Google-hoz, a Microsofthoz és az Apple-höz hasonló óriáscégeknek fel kellene hagyniuk azzal az idegesítő gyakorlattal, hogy szoftvereik különböző bővítményeket telepítenek a böngészőkhöz.
Vágólapra másolva!

A szakember évek óta a Firefox böngésző és a Thunderbird levelező népszerűsítésével foglakozik főállásban. Blogján komoly kritikával illette a Microsoftot, a Google-t, az Apple-t és a többi hasonló óriáscéget a szoftvereikhez mellékelt különböző bővítmények erőszakos terjesztési gyakorlata miatt. Dotzler azt tartja problémásnak, hogy a fenti cégeknél bevett gyakorlat, hogy a különböző ingyenes programok - például az iTunes vagy a Windows Live-segédek - telepítése során automatikusan különböző bővítmények, például rendszerfrissítő vagy képnézegetős modulok települnek többek közt a Firefox böngészőbe.

A szakember szerint ez teljességgel elfogadhatatlan gyakorlat: ha valaki letölt mondjuk egy képkezelő vagy mondjuk zenelejátszó programot, nem akarja szükségszerűen, hogy különféle pluginekkel megkérdezése nélkül teleszórják böngészőjét. Dotzler bejegyzését egy szúrós megjegyéssel zárja: "Microsoft, ne legyél gonosz! Apple, ne legyél gonosz! Google, ne legyél Gonosz! RockMeIt, és a hozzá hasonló kezdeményezések: ne kövessétek ezt a gonosz gyakorlatot, nem éri meg. Nagyon egyszerű, kérjétek a felhasználó hozzájárulását!"