Itt a Google laptop és minden máshogy lesz rajta

chromeos chrome cr48
Vágólapra másolva!
Minden korábbi hagyománnyal szakítanak majd a Google saját operációs rendszerét futtató laptopok, amelyeken sosem kell installálni és karbantartani, a dilettáns felhasználótól pedig extra védelmi funkciók védik a gépet. Az internetes használatra szánt, 3G-modemmel szerelt gépek kizárólag webalkalmazásokat futtatnak majd, de speciális megoldások segítségével ezeket offline módban is lehet majd futtatni. A Chrome OS-t használó noteszgépekre ugyan a jövő év közepéig várni kell, ám a böngészőből futtatható applikációkat már most kipróbálhatják a Google böngészőjét használók.
Vágólapra másolva!

Kedd este a YouTube-on is közvetített sajtóeseményen mutatta be a Google a Chrome böngészővel, illetve az azonos nevű, de egyelőre még készülő operációs rendszerrel kapcsolatos újdonságokat.

Szoftvert a böngészőből

A bemutatón tartották a Chrome Web Store nevű szolgáltatás premierjét, amely böngészőből igénybe vehető szolgáltatásokat takar. Ezek közt ingyenes és fizetős webes applikációk is megtalálhatók lesznek a hagyományos portálformától eltérő hírfogyasztást biztosító alkalmazásoktól kezdve az online képszerkesztőig vagy a Flashben írt játékokig, amelyeket néhány kattintással aktiválni lehet - persze csak aktív netkapcsolat mellett.

Forrás: [origo]
Így néz ki a Google Chrome Web Store-ja

Egyes applikációk teljesen ingyenesek, másokért viszont vagy beépített megoldásukon, a Google saját, Checkout nevű fizetési szolgáltatásán keresztül lehet fizetni. Ez utóbbi próbánk során magyar felhasználóként is sikerült elvégeznünk (számlát e-mailben kaptunk) - ellentétben a mobiltelefonos Android Markettel, ahol a hazai felhasználók egyelőre nem tudnak fizetős programokat vásárolni. A chrome.google.com/webstore címen elindított online boltot kizárólag Chrome böngészőből lehet elérni a használt operációs rendszertől teljesen függetlenül, egyelőre kizárólag angol nyelven.

Laptop, amit nem kell installálni

Minden jel arra utal, hogy a kezdő felhasználók álma lesz a Google laptopja, ha a jövő év közepe tájékán végre a boltokba kerül. A bemutatón végig lehetett szemlélni, mi fogadja majd az ilyen gépek vásárlóját az első indításkor: egy ablakon ki kell választania, hogy vezetéken, wifin vagy mobilneten akar a netre kapcsolódni, majd kiválasztani a nyelvet, bepötyögni a Google-fiók felhasználói nevét és jelszavát, lefotóztatni magunkat a beépített webkamerával, és kevesebb mint fél perc alatt a rendszer startra kész.

A Chrome operációs rendszert kimondottan online üzemmódra tervezték, böngészője automatikusan letölti a könyvjelzőket és a rá telepített kiegészítőket, és átveszi a másik PC-n elvégzett beállításokat és a telepített applikációkat is, így akár két különböző gép előtt is mindig a megszokott felület fogadja a felhasználót anélkül, hogy ehhez bármit tennie kellene. A szinkronizáló funkciót egyébként a nemrég megjelent Chrome 8 béta verziójában már most is bárki kipróbálhatja.


A Chrome OS működés közben

Bár minden Google-laptop beépített 3G-s modemmel lesz kapható, de egy speciális gyorsítótárazási megoldással akár netkapcsolat nélkül is használni lehet majd a Web Store-ból aktivált webalapú játékokat vagy segédprogramokat, illetve a friss, vagy gyakran használt dokumentumokat, e-maileket is tükrözi a rendszer a gép saját háttértárjára.

Száműzték a winchestert és az F-gombokat

A Google már korábban bejelentette, hogy saját szoftverét használó laptopjaiban nem lesz merevlemez, kizárólag a gyorsabb, mozgó alkatrészt nem tartalmazó SSD-meghajtókban gondolkoznak. Az viszont meglepetésként érte a nagyközönséget, hogy a cég a Caps Lock és a "Windows-gomb" mellett az F-billentyűket is száműzte a laptopról, mondván azokra egyáltalán nincs szükség, és csak a helyet foglalják. A cég ígérete szerint így egy 12 colos képernyővel szerelt laptopon is kényelmes gépelést biztosító tasztatúrát tudnak megvalósítani a gyártók.

Ezen kívül a vállalat azt ígéri, hogy a Chrome-os laptopok windowsos társaiktól eltérően több hónapnyi használatot követően, gyakorlatilag sosem fognak lelassulni annak ellenére, hogy a felhasználóknak nem kell karbantartaniuk őket, az applikációkhoz és a rendszerszoftverhez automatikusan letöltés és telepít minden frissítést a masina. Persze ez valószínűleg annak is köszönhető, hogy a Google szoftvere csak webalkalmazások telepítését engedélyezi, azaz a dilettáns felhasználók sem tudják mindenféle gyanús segédprogrammal összezavarni azt, ellentétben a Windowszal. A szoftver bemutatóján azt is demonstrálták, hogy készenléti üzemmódból a Chrome-os laptopok egy-két másodperc alatt felélednek majd olyan szinten, hogy még a wifikapcsolat felépülésére sem kell várnia a felhasználónak.

A Chrome OS terjedésének hatalmas lökést adhat, hogy a Windowstól eltérően a gyártóknak nem kell licencdíjat fizetnie használatáért, bár csak a Google által bevizsgált hardverekkel együtt árusíthatják azt. A Chrome operációs rendszert hagyományos billentyűzettel szerelt gépekre szánja a keresőcég, a táblaszámítógépeken az okostelefonokról ismert Android szoftver fog futni.

Totális biztonságot ígér

Amellett, hogy minden frissítést magától letölt, egyéb extra biztonsági szolgáltatásokat is nyújt majd a Google operációs rendszere, amelynek magja egy csak olvasható tárban kap helyet minden gépben, amelyhez csak fizikailag, a házat szétszedve, egy chipen lehet hozzáférni, a vírusok nem tudják manipulálni.

Forrás: [origo]
Száműzték róla az F-gombokat

A böngésző egy ún. sandboxban, vagyis olyan virtuális karanténban fut majd, amely nem rendelkezik hozzáféréssal a rendszer egészéhez, s ugyanez igaz mondjuk a PDF-olvasó vagy Flash-bővítményekre is. A felhasználók adatait a rendszer külön fiókokban tárolja, amelyek titkosítva vannak lementve, így ha ellopják a gépet, a rajta lévő adatokkal akkor sem kezdhetnek semmit a tolvajok. Érdekesség, hogy egy vendégmód is helyet kap a rendszerben, ez tulajdonképpen egy inkognitó módban elinduló Chrome-böngészőt takar: ha az ismerős megnézte számítógépünkről saját leveleit, és kilép, minden adat megsemmisül, és ő sem fér hozzá a PC gazdájának böngészési előzményeihez.

Fél évet kell még várni rá

A fenti tulajdonságok ideális céges számítógéppé teszik a Chrome-laptopokat, de a vállalati piac igényeihez igazodva a Citrix céggel együttműködve a Google virtualizációs szolgáltatásokat is nyújt majd ezekhez. A Citrix szoftverével egy adatközpontban futó Office-t, vagy SAP-programot is el lehet majd érni a böngészőből, gyakorlatilag ugyanazokat a szolgálatásokat használva, mint Windows alatt.

Forrás: [origo]
Nagy billentyűzet, óriási touchpad: ez a béta teszterek Chrome laptopja

Márkajelzés nélküli, 12 colos képernyővel, mobilinternettel és wifivel szerelt, 8 órás akkumulátoros üzemidőre képes laptopokkal kezdték meg a szoftver béta tesztelését, amelyben amerikai cégek vesznek részt: például a Logitech saleses és marketinges dolgozói, és a Virgin America légitársaság összes munkatársa fogja tesztelni ezeket. Végfelhasználók közül is toboroz a cég a Chrome OS honlapján tesztelőket korlátozott számban, ám egyelőre csak az Egyesült Államokból lehet jelentkezni.

Azt egyelőre még nem tudni, hogy egy tipikus Chrome-alapú laptop mennyibe fog kerülni, a Google csupán annyit közölt, hogy az Acer és a Samsung fogja piacra dobni az első készülékeket 2011 közepe tájékán. Ugyanakkor a vállalat azt is bejelentette, hogy az Egyesült Államokban a laptopokhoz olyan mobilnetes előfizetést is mellékelni fognak, amely a Verizon mobilszolgáltatónál havi száz megabájt díjmentes adatforgalmat tartalmaz. Tíz dollár, vagyis durván kétezer forint ellenében egy napra szóló korlátlan elérést is lehet majd venni, és semmilyen hűségszerződés, lemondási díj vagy egyéb költség nem terheli majd a vásárlókat.