A Mastercardot támadják a WikiLeaks támogatói

Vágólapra másolva!
Térdre kényszerítették a Mastercard honlapját a WikiLeakset támogató hackerek. A támadás mögött a korábban a film- és zeneipar ellen is hadjáratot indító Anonymous áll.
Vágólapra másolva!

A Mastercard azután került a hackerek célkeresztjébe, hogy felmondta a WikiLeaksnek nyújtott szolgáltatásait. Az Anonymous korábban megtámadta a kiszivárogtató oldal netes számláját befagyasztó Paypal fizetési szolgáltatót, és az oldal vezetőjének számláját zároló svájci bankot is. A kiszivárogtatók mellett csatába szálló hackerek a Julian Assange WikiLeaks-főnök ellen vizsgálatot folytató ügyészség lapját is megbénították.

A Mastercard egyelőre küzd a támadókkal. Az oldal az esetek többségében nem töltődik be, ha mégis sikerül kapcsolatot teremteni a szerverrel, akkor pedig borzasztóan lassan küld csak anyagokat. Az Anonymous közben a Twitteren jelentette be győzelmét. "Örömmel közöljük, hogy a Mastercard lerobbant" - írják mikroblogos üzenetükben a hacktivisták.

A támadás sikerét egyelőre sem a Mastercard, sem független biztonsági kutatók nem erősítették meg. Azt azonban a BBC-nek nyilatkozó szakemberek is megerősítették, hogy a Mastercard oldala ellen több órája tartó elosztott túlterheléses támadás (DDOS) zajlik. Ennek során az Anonymous tagjai több ezer számítógépről bombázzák lekérésekkel a pénzügyi cég szerverét, míg az össze nem omlik.