A Facebook alapítója is eladományozza vagyona nagyobbik részét

Vágólapra másolva!
Mark Zuckerberg, a világ második legfiatalabb milliárdosa is csatlakozott Bill Gates és Warren Buffet kezdeményezéséhez, amelynek keretében jótékony célra ajánlja fel vagyonának legalább felét.
Vágólapra másolva!

A Facebook 26 éves alapítója 15 további amerikai milliárdossal együtt csatlakozott a Giving Pledge (adakozási fogadalom) nevű kezdeményezéshez. Zuckerberg a fogadalma értelmében 6,9 milliárd dollárosra becsült vagyonának több mint felét adományozza jótékony célra vagy még életében, vagy halála után.

A Buffet és Gates nevéhez fűződő jótékonysági kezdeményezés már csak az adakozás mértéke miatt is jelentős megbecsülésnek örvend, és mindeddig összesen 57 amerikai milliárdos csatlakozott hozzá. Maga Zuckerberg sem most jótékonykodik először: százmilló dollárt már adományozott Newark város állami iskoláinak, és egy nagyobb, de ismeretlen összegű támogatással beszállt az adatvédelmi szempontból teljesen biztonságos Facebook-riválisnak kikáltott Diaspora nevű közösségi oldal fejlesztésébe is.

"Az emberek kivárják a karrierjük végét, hogy visszadjanak (a pénzükből). De miért is várnánk, amikor olyan sok tennivaló van? Már egy egész generációnyi fiatal van, akik meggazdagodtak a cégük sikerén, így sokunk számára nagy lehetőség, hogy még életünkben odaadjuk a pénzünket jótékony célra, és figyelemmel követhessük ennek a filantróp cselekedetnek az eredményét" - áll a Zuckerberg által kiadott sajtóközleményében.

A Facebook fiatal alapítóját és vezérigazgatóját az elmúlt években a legfiatalabb IT-milliárdosként tartották számon, de ezt a titulust elveszítette, miután alapítótársa, a nála 8 nappal fiatalabb Dustin Moskovitz vagyona 1,8 milliárd dollárra nőtt. Zuckerberg jelenleg a 35. leggazdagabb amerikainak számít vagyonával.