Környzetvédő fájlformátumot készített a WWF

Vágólapra másolva!
Kinyomtathatatlan PDF dokumentumokkal védené a fákat a World Wildlife Fund. A környezetvédő szervezet saját fájlformátumot is létrehozott az ügyet támogatandó.
Vágólapra másolva!

Ne lepődjenek meg, ha környezettudatos ismerőseiktől a közeljövőben .wwf formátumban kapják a csatolt dokumentumokat. A fájlok pont ugyanolyanok, mint a megszokott PDF állományok, csak egy fontos funkció hiányzik belőlük: nem lehet őket kinyomtatni. A World Wildlife Fund környezetvédő szervezet által létrehozott formátum azzal a céllal született, hogy felhívja a figyelmet az évente eltűnő 13 hektárnyi erdőre. A dokumentumok meg is tesznek mindent ennek érdekében, a .wwf-et kreáló program minden dokumentumhoz hozzáfűz egy oldalnyi magyarázatot a szervezet és az új fájlformátum céljairól. Szerencsére ez utóbbi funkció kikapcsolható.

Apró szépséghiba a környezetvédőkk tervében, hogy a .wwf fájlformátumot kezelő szoftver még csak Macintosh-ra készült el. Az oldal azt ígéri, hogy a közeljövőben Windowsra is megjelenik a program, aminek futtatásához kétmagos processzor, és legalább a harmadik javítócsomaggal felvértezett XP szükséges. A program virtuális nyomtatóként települ a rendszerbe, emellett a felhasználók kapnak egy konvertert is, amivel már létező PDF dokumentumokat lehet átalakítani .wwf-re.

A .wwf formátumot egyelőre egy német környzetvédő szervezet, egy bank és a napkollektor technológiával foglalkozó Suncycle használja. A WWF várja az újabb cégeket, akik hajlandóak átállni a kinyomtathatatlan dokumentumokra.