Nem hackertámadás miatt állt az Amazon

Vágólapra másolva!
Az előzetes hírekkel ellentétben nem hackertámadás, hanem hardverhiba miatt váltak mintegy fél órán át váltak elérhetetlenné az ismert online áruház egyes európai oldalai vasárnap.
Vágólapra másolva!

Bár a BBC hétfőn arról adott hírt, hogy az Amazon rendszereit hackertámadás érte, az online áruház olasz, német, brit, francia és osztrák oldalai egy hardveres hiba miatt nem lehetett elérni vasárnap este mintegy fél órán át. Az Amazon .it, .de, .uk, .fr és .at végződésű honlapjait ugyanis ugyanabban a dublini adatközpontban működtetik, amely egy hiba miatt rövid időre leszakadt az európai hálózatról - közölte a vállalat. A társaság szóvivője a Reutersnek egyértelműen kifejtette, hogy nem hackertámadás, hanem hálózati hiba okozta az üzemzavart.

Előbbire azért gyanakodhatott a média, mert a WikiLeaks nevű, adatokat kiszivárogtató oldalt támogató hackerek korábban többek közt a PayPal, a Visa és a MasterCard rendszereit is megtámadták azért, mert azok felmondták a szájt működtetőinek nyújtott szolgáltatásaikat, amely rajtuk keresztül fogadta az online adományokat. Nemrégiben az Amazon is szerződést bontott a WikiLeaksszel, amely a cég webes tárhelyszolgáltatásait vette igénybe.

A támadások legtöbbjét egy Anonymous nevű hackercsoport vállalta magára, amely azonban a hétvégén bejelentette, hogy megváltoztatja stratégiáját, és a támadások helyett inkább a WikiLeaks által kiszivárogtatott bizalmas információk szélesebb körben való elterjesztésére fókuszál majd.