Teljes felújításon esett át az iWiW

megújul az iWiW
Vágólapra másolva!
December 17-én egy teljesen új kinézetű, s részben funkcionálisan is felfrissült iWiW-vel találkozhatnak a közösségi portál látogatói, amit előző délután, az élesítési folyamat megkezdése előtt mutattak be a sajtónak. A december 16-án este tízkor kezdődött, félnapos üzemszünettel is járó átállás alatt az oldal nem üresen tátongott, hanem a Mikulásgyár jótékonyságra felhívó üzenetét közvetítette.
Vágólapra másolva!

Az iWiW külalakjának teljes lecserélése - amely igencsak aktuális volt már, hiszen a ma ismert oldalkép alapjait 2005-ben rakták le, s az azóta legnagyobb változás, a címlap megújítása is másfél éve történt - egy idén erőre kapott fejlesztési folyamat egyfajta megkoronázása. 2009-ben készült el a külső programok iwiwes megjelenését lehetővé tevő fejlesztői környezet, idén pedig elsőként az iWiW Kapu, amellyel külső oldalak használhatják beléptető rendszerként a portált, majd bemutatták az Események közösségi szervezőt, a külső oldalakra tehető Tetszik gombot, az iWiW Chatet, a megújított Klubrendszert, illetve a mobilképernyőre optimalizált oldalakat és az iPhone, illetve Android mobilplatformokra készített iWiW-variánsokat is. Ahhoz azonban, hogy ezek az új funckiók külalakjuk miatt ne keltsenek elavult benyomást, szükség volt a felület megújítására.

Aki először lép majd be a vállalat tervei szerint péntek délelőttől elérhető új iWiW nyitólapjára, nem finom átmenettel, hanem egy vadonatúj, a régire csak színeiben emlékeztető oldallal találkozik. Az új nyitólap funkciói nem térnek el a már megszokottaktól, ám keresni kell, mi hol van - szerencsére gondoltak az elsőre nehezebben eligazodókra, így a fontosabb oldalelemek fölött zöld kérdőjelek lebegnek, az egeret ezekre irányítva segítséget kapunk, mi mit jelent.

Forrás: [origo]
Ilyen az új iWiW-nyitólap

A legfontosabb újdonságok a nyitólapon:

  • a keresés sokat okosodott, hiszen egyrészt nemcsak a nevekben, de az iskola vagy munkahely és város mezőkben is keres, s már néhány betűt begépelve megjelenik az ismerőseinkre vonatkozó találati lista
  • a fejléc funkciókkal telt meg, a frissen feltöltött képekről, új eseményekről már ott tudomást szerezhetünk

Forrás: [origo]
Az oldalfejléc legördülő elemei kézre állnak

  • a hírfolyam nem csupán ömlesztve nézhető, de egyes hírtípusokra szűrve is, azaz például csak az új képfeltöltésekről szóló üzenetek vagy az alkalmazások üzenetei jelennek meg - egyszerűen a hírfolyam feletti megfelelő fülre kattintás után
  • az üzenetek, feltöltött képek nem csupán összes ismerősünknek címezhetők, hanem az ismerőseinkből képzett csoportoknak is (pl. iskolatársak, rokonok vagy éppen távoli ismerősök). Általában véve sokat egyszerűsödött a csoportok létrehozása, kezelése is.

Forrás: [origo]
Az adatlapon nagyobb szerephez jutnak a fényképek

A profiloldalak, illetve fényképek oldalai is sokat változtak:

  • a profiloldalon sokkal nagyobb a profilkép, a közös ismerősök immár kis fényképpel is azonosíthatóak, áttekinthetőbbek az adatok és a rengeteg személyes információ fülekre tagolva érhető el
  • már a profilodalakat nézve is azt érzékelhetjük, hogy általában véve sokkal nagyobb hangsúlyt kapnak az új iWiW-en a fényképek - mindenhol szerepel a felhasználók kisméretű képe, több új képméretet is látunk az oldalakon, a fényképfeltöltés funkció tulajdonképpen mindenhonnan elérhető
  • a fényképoldalak leginkább a kategória sztárjának számító Flickr képmegosztó megoldására hasonlítanak - nagyobb a kép, jó lett a lapozógombok elhelyezése, a jobb szélen látható a galéria néhány előző és következő képe, ezekkel is lapozhatunk, s ugyaninnen elérhetjük a többi galériát is, így nem kell oda-vissza vándorolni az oldalak között, mint eleddig.

Forrás: [origo]
A fényképoldallal könnyebb lesz a nézelődés

A sajtóeseményen, ahol az Origo Zrt. bemutatta az új iWiW-et, elmondták, hogy az átállás egyik legmegterhelőbb része a rendszerben jelenleg is megtalálható nyolcvanmillió fénykép átméretezése, illetve az ezekből elkészített többféle méretű előnézeti kép legenerálása volt - a feladaton egy hónapon át napi huszonnégy órában hat szerver dolgozott, amelyek összesen 240 millió új képfájlt hoztak létre, naponta mintegy két-három millió képet dolgozva fel. Az új oldalt elnézve ennek meg is lett az eredménye, a felfrissült kinézetet a fényképek uralják, amitől sokat vesztett ridegségéből az iWiW.

Ugyancsak itt hangzott el, hogy a design megújításával nem zárult le a fejlesztés folyamata, ám a cég vezetői úgy vélik, ez a lépés kellett ahhoz, hogy a Facebookkal egy szinten legyen említhető az iWiW, s ezzel a megállapítással a máskor igencsak kritikus újságírói kör is egyetérteni látszott. Arra a kérdésre, hogy vajon ez elég-e az utóbbi időben egyre nagyobb teret nyerő, felhasználószámban már közel egyenlő Facebook ellenében, Novák Péter vezérigazgató-helyettes azt mondta, január végén újabb fejlesztésekkel jelentkezik a vállalat és a tavasz folyamán további lépéseket tesznek azért, hogy a hazai közösségi portál olyan helyi értékeket is fel tudjon mutatni, amelyekkel a nemzetközi konkurens nem rendelkezhet. Ezekről csak annyit árult el, hogy a portál nyitottabb lesz, "többet fog látni az iWiW-ből a külvilág", illetve a hazai partnerekkel kötött együttműködések, illetve az e-kereskedelem terén várhatók az újdonságok.