Warezterjesztőket ellátó topszájtot kapcsolt le a svéd rendőrség

Vágólapra másolva!
Kétszáz terabájtnyi, vagyis több mint negyvenháromezer DVD-nek megfelelő jogsértő tartalom, javarészt amerikai filmek voltak megtalálható azon a Devil nevű warezszerveren, amelyet a svéd rendőrség lefoglalt a héten.
Vágólapra másolva!

A TorrentFreak blog beszámolója szerint a lefoglalt warezszájtot egy tucat számítógépből és több szerverből álló géppark működtette, és úgynevezett topszájt volt, amely a beavatottak szűk köre számára szolgáltatott tartalmakat. Az ilyen szájtokban debütál a friss kalóztartalmak döntő többsége, és ezekről kerülnek át fokozatosan a kisebb letöltőoldalakra is, ahonnan az átlagos internetezők is letölthetik őket.

A svéd hatóságok egy helyi szerzőijog-védő szervezettől szerzett információk nyomán hajtottak végre házkutatást, amelynek nyomán lefoglalták a jelentős kalóztartalom-forrásnak számító szájtot. A Devil, vagyis ördög néven ismert oldalon elérhető jogsértő tartalmak legnagyobb része amerikai film volt, hardveres komponenseinek lefoglalásával párhuzamosan egy személyt is őrizetbe vettek, akit az oldal működtetésével vádolnak. A szerzőijog-védők szerint a Devil kalózoldalról több tízezer hollywoodi mozifilm került ki az internetes letöltőoldalakra működésének ideje alatt.

Az illegális letöltés világával foglalkozó TorrentFreak értesülései szerint a hatóságok akciói két másik topszájtot, a Secut és a Tomtét is érintettek, de ezeket az információkat nem erősítették meg.